niedziela, 4 grudnia 2016

Wegetariańska Samoussa i curry z marchewki. Inspiracja azjatycka.


 

 

3-4 porcje

Przygotowanie około 1 h

 

Na samoussa:

10 płatów ciasta Brick

300 g ziemniaków

150 g groszku z mrożonek

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 cm imbiru

1 łyżeczka kurkumy

Kilka listków kolendry

1 łyżeczka kminku

Olej do smażenia

Sól

 

Ugotować ziemniaki I groszek. Ziemniaki podusić na purée. Cebulę i czosnek podmsażyć z przyprawami. Dodać zmiksowane lekko ziemniaki i groszek ( w całości). Tym farszem nadziewać płaty Brick. Smażyć na oleju.

 

Curry z marchewki:

1 pęczek marchwi

Cebula

20 cl mleka kokosowego

1 łyżeczka kminku, kurkumy, listki kolendry.

Oliwa

sól

Podsmażyć posiekaną cebulę z przyprawami, dodać marchewki – smażyć jeszcze chwilę. Pokryć całość wodą i dusić pod przykryciem 20 minut. Dodać mleko kokosowe i pogotować jeszcze 5 minut.

 

Podawać samoussa z curry marchewkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz