wtorek, 27 września 2016

Saltimbocca z figami i owczym serem. Kuchnia Włoska. Saltimbocca aux figues et au fromage de brebis. Cuisine italienne.



Saltimboca








Przygotowanie 25 minut


Duszenie 20 minut


4 porcje


 


4 duże plastry cielęciny cienko rozbite i przecięte na pół


12 świeżych fig


120 g sera owczego


50 g masła


20 cl białego wytrawnego wina


Tymianek


Spl, pieprz


 


Połowę fig kroimy na cieniutkie plasterki. Ser kroimy ekonomem na listki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.  Na każdym plastrze układamy plasterki fig i sera. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Podmsażamy mięso na maśle 5 minut? Następnie wlewamy na patelnię białe wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem kwadrans. 5 minut przed końcem duszenia dodajemy pocięte na ćwiartki figi.


 


Ja podałam to znakomite danie z grzybami duszonymi z tymiankiem i porcją ziemniaków sauté.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz