wtorek, 27 września 2016

Śliwkowa tarta z owsianym crumble. Jesień. Tarte aux prunes, crumble à l’avoine. Automne.

Tarta i pasta







Przygotowanie 45 minut


Pieczenie 30 - 40 minut


8 porcji


 


Ciasto :


125 masła w pokojowej temperaturze


250 g mąki


90 g cukru


1 jajko i 1 żółtko


Z tych składników zagniatamy kruche ciasto I chłodzimy je 30 minut.


W tym czasie…


 


800 g śliwek myjemy i wypestkowujemy przekrajając je pół – węgierki są tutaj idealne.


 


Crumble:


150 g płatków owsianych – drobnych albo pół na pół płatki i zmielone migdały


50 g zimnego masła


50 g ciemnego cukru


1 łyżeczka cynamonu


Z tych składników robimy grubby piasek czli kruszonkę zwaną crumble.


 


Na ciasto wyłożone cienko w formie na tartę wykładamy śliwki, na śliwki wysypujemy crumble.


Pieczemy w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz