sobota, 21 listopada 2015

Czekoladowe babeczki czyli fondant au chocolat : JESIEN, ZIMA. MENU.

Fondant chocolat





Nie jest dobrze. Napiszę o tym za chwilę na moim codzienniku. Proste, szybkie i pyszne ciasto czekoladowe jest więc wskazanym deserem poprawiającym humor i poziom magnezu w organiźmie.

 

Przepis dostałam od kolegi w pracy, nauczyciela francuskiego w naszym gimnazjum i jest znakomity ! Wykonanie w małych silikonowych foremkach pozwala na lepszą kontrolę konsystencji. Fondant au chocolat pieczone w tortownicy czy innej dużej formie wymaga perfekcyjnego opanowania temperatury i jest po prostu trudniejsze.

 

Na 12 ciasteczek

5 jajek

200 g cukru

200 g gorzkiej czekolady 70% kakao

180G masła

80 g mąki

 

Jajka ubijamy energicznie z cukrem. Czekoladę stapiamy z masłem, najlepiej w mikrofali na 800W przez 2,5 min. Dodajemy do ubijanych jajek. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Do foremek silokonowych i na 12,5 minuty – ROWNO ! w 200°C… Środek ma być lejący, brzegi ścięte. Ciasteczka mocno wyrosną, na górze utworzy się wulkan czekoladowy… MNIAM!

 

A na naszym stole… nieregulanie bo praca nie pozwala na normalne życie…

Dziś I jutro GOLABKI – pychota! Zrobiłam rano… pewnie zostaną nam dwa jeszcze na wtorek… Zupa z fasoli białej, fenkułu i cukinii… Pstrąg pieczony… zupa selerowa z jabłkiem… makarony… naleśniki z mąki gryczanej… sałatka z fasolki szparagowej z granatem… reszta jak wyjdzie…


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz