Nie jest dobrze. Napiszę o tym za chwilę na moim
codzienniku. Proste, szybkie i pyszne ciasto czekoladowe jest więc wskazanym
deserem poprawiającym humor i poziom magnezu w organiźmie.
Przepis dostałam od kolegi w pracy, nauczyciela francuskiego
w naszym gimnazjum i jest znakomity ! Wykonanie w małych silikonowych
foremkach pozwala na lepszą kontrolę konsystencji. Fondant au chocolat pieczone
w tortownicy czy innej dużej formie wymaga perfekcyjnego opanowania temperatury
i jest po prostu trudniejsze.
Na 12 ciasteczek
5 jajek
180G masła
Jajka ubijamy energicznie z cukrem. Czekoladę stapiamy z
masłem, najlepiej w mikrofali na 800W przez 2,5 min. Dodajemy do ubijanych
jajek. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Do foremek silokonowych i na 12,5 minuty – ROWNO ! w 200°C… Środek
ma być lejący, brzegi ścięte. Ciasteczka mocno wyrosną, na górze utworzy się
wulkan czekoladowy… MNIAM!
A na naszym
stole… nieregulanie bo praca nie pozwala na normalne życie…
Dziś I jutro
GOLABKI – pychota! Zrobiłam rano… pewnie zostaną nam dwa jeszcze na wtorek…
Zupa z fasoli białej, fenkułu i cukinii… Pstrąg pieczony… zupa selerowa z
jabłkiem… makarony… naleśniki z mąki gryczanej… sałatka z fasolki szparagowej z
granatem… reszta jak wyjdzie…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz