wtorek, 7 października 2014

Pasta, pasta ! Orecchiettes z brokułami, sardelami i oliwkami// Orechiettes aux brocolis, anchois et olives.

coucou















 


4 porcje


30 minut


 


400 g makaronu muszelek zwanych z włoskiego orecchiettes.


500 g brokuła


8 filetów sardeli z oliwy


2 ząbki czosnku


80 g stratego parmezanu


Garść czarnych oliwek


Oliwa


sól


 


Odcinamy łodygi od brokuła i siekamy je bardzo drobno z czosnkiem. Dodajemy do tej masy sardele I na oliwie na dużej patelni smażymy całość. Dodajemy po 3 minutach 3-4 łyżki wody i dusimy dalej około 8-10 minut. W tym czasie gotujemy wodę na makaron. Pod koniec gotowania makaronu – 3 minuty przed końcem wrzucamy małe różyczki brokuła. Uwag, przed odcedzaniem zachowujemy sporą chochlę płynu od gotowania.


 


Makaronz drobnymi różyczakmi brokuła wykładamy na patelnię z naszą brokułowo-czonskową mieszanką. Dodajemy płyn od gotowania makaronu z brokułami. Całośćintesywnie podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, parmezanem. Przed podaniem dodajemy oliwki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz