wtorek, 1 października 2013

Parmigiana z bakłażana… z szynką parmeńską// Parmigiana d'aubergines

Parmigiana z bakłażana… z szynką parmeńską


 
 

 

Chyba większość z nas słyszała i już przynajmniej raz próbowała szynki parmeńskiej, tego wyjątkowego, włoskiego delikatesu, którym zachwycają się smakosze na całym świecie. Jak każdy produkt luksusowy, (szynka ta warta jest od 56 euros za kilogram wzwyż, w zalżności od czasu przygotowania od roku do 2,5 lat) i ten jest masowo podrabiany. Jednkaże Parmeńską nie może nazywać się każda wysuszona szynka.

Trzy rasy prosiąt, żywione zbożowymi ziarnami i serwatką pozostałą po produkcji sera Parmezan, urodzone i ubite w regionie centralanej i północnej Italii. Proces produkcji i dojrzewania natomiast musi przebiegać w regionie Parme.

 

To wyjątkowe mięso, 210 kcal w 100 gramach, jeśli odłoży się tłustą otoczekę, co jest kulinanrym grzechem, nazwijmy rzecz po imieniu to tylko 148 kcal… Znikome ilości cholesterolu, tyle co w białym mięsie kurczaka, zasoby witaminy B, potasu, fosforu i żelaza.

 

Ta szynka idealnie łączy się z jesiennymi smakami bo sama ma leśny posmak. Znakomcie smakuje z grzybami, jesiennymi warzywami – jak u mnie z bakłażanem i mozzarellą di buffala, z małżami Świętego Jakuba czy z melonem…

 

Parmigiana jest prostym daniem… to zapiekanka złożona z plastrów bakłażana, mozzarelli di buffala, pomidorów pelati zmiksowanych, plastrów szynki parmeńskiej i sporej ilości świeżego tymianku…

Polecam gorące…



4 porcje

2 bakłażany minimum 600 g

150 g mozzarella di buffala

160 g szynki parmeńskiej w cieniutkich plastrach

10 łyżek zmiksowanych pomidorów pelati

Kilka gałązek świeżego tymianku

Sól,

Oliwa z oliwek

 

Bakłażany kroimy w podłużne plastry, około 3 mm grubości, solimy, skrapiamy oliwą i grilujemy w piekarniku około 10 minut. Kroimy mozzarella w plastry, rozrywamy delikatnie tymianek.

Układamy w naczyniu do zapiekania bakałażany, ser, plastry szynki, tymianek, pokrywamy kilkoma łyżkami pomidorów… ja zrobiłam dwie warstwy, ilość jest kwestią gustu, można też zrobić tylko jedną warstwę. Zapiekamy w 180°C około 30 minut.
 
 
 
Parmigiana d'aubergines, jambon de Parme, mozzarella di buffala
 
4 personnes
 
2 aubergines
150 g de mozzarella di buffala
160 de jambon de Parme en fines tranches
thym frais
10 càs de tomates mixées pelati
sel
huile d'olive
 
Coupez les aubergines en longues tranches de 3 mm d'épaisseur.
Salez, arrosez de l'huile d'olive et faites griller 10 minutes.
Coupez le fromage en tranches, séparez les branches de thym.  Dans un plat à gratin disposez les tranches d'aubergines, le fromage, le jambon, les tomates... vous pouvez faire plusieurs couches ou une seule... Faites cuire 30 min environ à 180°C.

1 komentarz: