wtorek, 8 października 2013

Zapiekanka z macaronis według Paul’a Bocuse// Gratin de macaronis selon Paul Bocuse

Zapiekanka z macaronis według Paul’a Bocuse



 
 

Tego najsławniejszego francuskiego kucharza nie trzeba już nawet przedstawać. Nazywany jest na świecie “Papieżem francuskiej kuchni”. Dziś to starszy pan, którego wpływ na kuchnię francuską i światową jest po prostu ogromny!

Paul Bocuse pochodzi z Lyon I tam swoją 3 gwiazdkową restaurację w Collonges oraz 5 restauracji mniejszego kalibru w tym słynne 4 kierunki: Wschód, Zachód, Półoc i Południe. Te ostatnie są bardziej przystępne dla zwykłego śmiertelnika! W Collonges natomiast, kilka lat temu byliśmy na weselu chrzestnje Antosia a moje przyjaciółki, która pochodzi z Lyonu, ma rodziców wielce zamożnych gdyż właścicieli kilku fabryk i swoje wesele wyprawiała u samego Paul’a Bocuse’a. To było najlepsze wesele w jakim kiedykolwiek braliśmy udział…

 

Bocuse mówi o swojej kuchni w ten sposób: “Masło, śmietana i wino” I tak rzeczywiście jest, gdy przestudiuje się 781 stron jego wydanej przez Flammarion w 2011 roku książki kucharskiej!

Dobra kuchnia pisze Bocuse to taka, w której rygorystycznie przestrzega się ilości składników, ich jakości oraz w której panuje militarna dyscyplina. W dobrej kuchni nie ma miejsca na tutaj dosypię tutaj zastąpię, zrobię na oko…

Opowiadając o swojej zapiekance z macaronis Bocuse pisze: “Wybierzcie grube macaronis, numer 44 by dobrze nasiąknęły sosem. Trzeba wiedzieć, że kształt I wielkość produktu wpływają na smak całej potrawy”.

“Gotowanie to nauka całego życia, ale przyjemność z niej płynąca warta jest wysiłku całego życia” – to jego motto…

 

Zapiekanka z macaronis jest daniem mega-prostym… ale tak pysznym, że rozmowy przy stole cichną. Potrzebne są macaronis, pełnotłuste mleko, śmietana wiejska i gęsta, tak gęsta, że łyżka utrzymuje się w niej w pozycji pionowej, dobry ser Gruyère, świeżo starta gałka muszkatułowa, masło i odrobina mąki…
 
 
Dla 6 osob:
500 g macaronis n°44 ( De Cecco, Barilla)
1,5 l mleka tłustego
120 g masła
90 g mąki
600 g gęstej śmietany
150 g startego gruyère
Gałka muszkatułowa
Sól, pieprz
 
Gotujemy macaronis 5 minut w osolonym wrzątku. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Podgrzewamy mleko dodając sól, 8 obrotów pieprzu świeżo zmielonego z młynka I strtą gałkę muszkatułowa 3 szczypty. Gdy macaronis ćq odcedzone natychmiast przekładamy je do gorącego mleka I gotujemy 2 minuty. Odcedzamy raz jeszcze, zachowując mleko. Topimy masło w garnku, wsypujemy jednym ruchem mąkę I wlewamy gorące mleko – całość. Mieszamy intesywnie – mamy znakomity beszamel!
Gdy mleko jest zagotowane dodajemy śmietanę. Zanurzamy macaronis w tym sosie. Przekładamy całość do naczynia do zapiekania, posypujemy serem i do pieca na 30 minut…
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz