Taki dzisiejszy obie letni. Bardzo delikatna, biała ryba i delikatne, letnie warzywa upieczone w kwadrans w piekarniku. Wiecznie w papierze czyli po francusku "en papillote" pozwala na uzyskanie bardzo delikatnego mięsa, dobrze nasączonego aromatami oliwy, ziół i warzyw. Do tego ryż Basmat, na przystawkę melon i jest pysznie!
2 porcje
400 g plamiaka
1 cukinia
1 pomidor
3-4 galazki bazyli
oliwa z oliwek
sok z polowy cytryny
sol, pieprz
Cukinie tniemy wzdluz nożem do obierania warzyw albo na mandolinie by uzyskać cienkie paski. Blanszujemy je 2 minuty w osolonym wrzątku. Pomidora kroimy w kostkę usuwając nasiona - sam miąższ zachowujemy.
Na kawałkach papieru do pieczenia - dość dużych by można było wszystko szczelnie zamknąć, kładziemy cukinie i pomidora oraz trochę Bazyli. Doprawiamy. Na tym umieszczamy rybę i doprawiamy plus polewamy cytryna i oliwa. Zawijamy szczelnie i pieczemy 15 minut w 210°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz