wtorek, 5 kwietnia 2022

Pieczona ciecierzyca w przyprawach. Yotam Ottolenghi.



Ale fajne danie! akurat rozgrzewające na nasze wiosenne chłody i przyprawione na bardzo ostro co my akurat lubimy! Pieczona ciecierzyca z pomidorkami, ostrymi papryczkami i przyprawami oraz sos na bazie greckiego jogurtu z miętą! Gasi pożar! ha, ha...


600 g ciecierzycy ze słoika, po odsączeniu
400 g pomidorków cherry
2-3 Zabki czosnku
2 ostre papryczki
2 cm swiezego imbiru
lyzeczka kminku
lyzeczka kurkumy
Lyzka koncentrau pomidorowego
kilka łyżek oliwy z oliwek

na sos
250 g jogurtu greckiego, świeża mięta i kolendra, sok z limonki, sól, pieprz, 

Ciecierzycę wrzucamy do naczynia do zapiekania, dodajemy umyte pomidorki, obrane ząbki czosnku, papryczki przekrojone wzdłuż, koncentrat, przyprawy i oliwę. Zapiekamy dobra godzinę w 160°C. 
Podajemy gorące z sosem jogurtowo-ziolowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz