poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Pieczony ryz: grzyby i przyprawy. Yotam Ottolenghi.



Super danie, aromatyczne, proste i zdrowe! 
4 spore porcje albo 6 mniejszych. 
Dostosowałam trochę oryginalna recepturę do moich możliwości czasowych czyli skręciłam pewne etapy. 

Przygotowanie około 1 godziny w mojej wersji w wersji oryginalnej 2 godziny i 20 minut - bo Ottolenghi nie podsmaża grzybów tylko je piecze ponad 40 minut w piekarniku. 

20 g suszonych borowików
500 g pieczarek
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
2-3 Zabki czosnku
laska cynamonu
2 gwiazdki anyżku
garsc suszonych moreli
300 g ryzu basmati
6 łyżek oliwy z oliwek
sol, pieprz
kostka bulionu z warzyw albo drobiowego albo jak macie z zamrażalnika bulion to tym lepiej!

Borowiki zalewamy woda - 450 ml dodajemy bulion i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy, doprawiając sola i pieprzem według uznania. 
Pieczarki podsmażamy na oliwie z jedna posiekana dymka i z czosnkiem. Po chwili smażenia dodajemy cynamon, anyżek, pokrojone na ćwiartki morele i doprawiamy dusimy około 10 minut. 
W naczyniu do zapiekania łączymy grzyby podsmażone z przyprawami, ryż suchy i surowy oraz borowiki wraz z bulionem. Danie przykrywamy podwójną folia aluminiowa i wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 220°C. Podczas pieczenia zaglądamy raz pod nasza pokrywkę i w razie potrzeby dowlekamy 100-150 ml wody. 
Po upieczeniu pozostawiamy nasz ryż jeszcze z 10 minut pod przykryciem by doszedł. 
Posypujemy całość postała posiekana dymka wraz ze szczypiorkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz