Jedna z naszych zeszłotygodniowych kolacji... pyszna więc się dziele przepisem.
4 porcje
okolo 45 minut przygotowania
Dynia butternut ok 700 g miazszu pokrojonego w kostkę.
250 g ryzu basmati
400 g zielonego groszku z mrożonek
2 granaty
lisc laurowy
sol, pieprz
łyżeczka kminku i curcumy
Oliwa z oliwek
Kawałki dyni wykładamy na blachę pokryta papierem do pieczenia. Doprawiamy je sola i pieprzem oraz oliwa i pieczemy w 180°C przez około 20 Minut.
Ryz podsmażamy na oliwie. Jak ziarenka są przezroczyste do pokrywamy ryż bulionem z warzyw i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ryżu nasz groszek oraz przyprawy. Gotujemy dalej 7-8 minut.
Podajemy ryż z pieczona dynia oraz ziarenkami z dwóch granatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz