sobota, 20 listopada 2021

Ryz z pieczona dynia, groszkiem i granatem.



Jedna z naszych zeszłotygodniowych kolacji... pyszna więc się dziele przepisem. 

4 porcje
okolo 45 minut przygotowania

Dynia butternut ok 700 g miazszu pokrojonego w kostkę. 
250 g ryzu basmati
400 g zielonego groszku z mrożonek
2 granaty
lisc laurowy
sol, pieprz
łyżeczka kminku i curcumy
Oliwa z oliwek

Kawałki dyni wykładamy na blachę pokryta papierem do pieczenia. Doprawiamy je sola i pieprzem oraz oliwa i pieczemy w 180°C przez około 20 Minut. 
Ryz podsmażamy na oliwie. Jak ziarenka są przezroczyste do pokrywamy ryż bulionem z warzyw i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ryżu nasz groszek oraz przyprawy. Gotujemy dalej 7-8 minut. 

Podajemy ryż z pieczona dynia oraz ziarenkami z dwóch granatów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz