Pyszne i bardzo proste ciasto pachnące letnimi owocami: biała brzoskwinia i maliny oraz orzechy laskowe.
125 g maki
125 g zmielonych orzechow laskowych
180 g masla
280 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 duze jajka
2 biale brzoskwinie obrane ze skorki i pokrojone w kostke
300 g malin
cukier puder do posypania
150 g malin i brzoskwinie łączymy w misce z łyżka cukru.
Pozostaly cukier miksujemy z miękkim masłem. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy, make, sol i proszek.
Do tortownicy wyłożonej papierem, 24 cm średnicy, wlewamy ciasto i na wierzchu wykładamy owoce.
Pieczemy w 170°C okolo 60 minut.
Podajemy z pozostałymi malinami i lekko oproszone cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz