niedziela, 30 sierpnia 2020

Ciasto brzoskwiniowo-malinowo-orzechowe. Z Ottolenghi.




Pyszne i bardzo proste ciasto pachnące letnimi owocami: biała brzoskwinia i maliny oraz orzechy laskowe. 


125 g maki
125 g zmielonych orzechow laskowych
180 g masla
280 g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 duze jajka

2 biale brzoskwinie obrane ze skorki i pokrojone w kostke
300 g malin
cukier puder do posypania

150 g malin i brzoskwinie łączymy w misce z łyżka cukru. 
Pozostaly cukier miksujemy z miękkim masłem. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy, make, sol i proszek. 

Do tortownicy wyłożonej papierem, 24 cm średnicy, wlewamy ciasto i na wierzchu wykładamy owoce. 
Pieczemy w 170°C okolo 60 minut. 

Podajemy z pozostałymi malinami i lekko oproszone cukrem pudrem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz