sobota, 25 sierpnia 2018

Chachouka


Typowo letnie, dietetyczne, szybkie ale tez nieco orientalne danie... wczoraj bylo naszym obiadem. 

2 porcje

500 g miesistych pomidorow typu bawole serca
1 czerwona papryka albo wiecej i roznokolorowych
cebula
zabek czosnku
oliwa
4 jajka
sol, pieprz
1/2 lyzeczki kminku zmielonego
1/2 lyzeczki sporoszkowanej papryki
zielona kolendra posiekana ze 2 lyzki

Siekamy cebule i czosnek. papryke kroimy w paski. Pomidory obieramy ze skorki i kroimy w kostke.  Na oliwie podsmazamy cebule wraz z papryka - 5 minut. Dodajemy przyprawy i czosnek i dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pomidory i dusimy 10 minut. Na chachouke wybijamy jajka. Teraz juz nie mieszamy... dusimy jakies 5 minut az zetnie sie bialko, ale nie zoltko. Podajemy! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz