piątek, 24 sierpnia 2018

Kuleczki ziemniaczane z ricotta czyli gdy Indie spotykaja Italie.


Kolejna poezja smaku w kolacyjnej odslonie. Cos bardzo, bardzo prostego ale pysznego i w smaku nietypowego po laczy indyjskie przyprawy i swieza kolendre z serem ricotta. 

Na 24 sztuki
Przygotowanie 45 minut

3 spore ziemniaki jak na purée ( z duza iloscia amidonu, ja wzielam Bijente)
150 g ricotty
pol peczka swiezej kolendry
2 lyzki posiekanych orzechow nerkowcow
2 lyzki skrobi kukurydzianej
lyzka soku z cytryny
pol lyzeczki Garam masalam i pol lyzeczki curry
sol
maka do obtoczenia kulek
6 lyzek oleju do smazenia albo 1 lyzka gdy pieczemy kuleczki w piekarniku.

Ziemniaki gotujemy w lupinach i studzimy. Zimne dobrze rozgniatamy widelcem i laczymi z wszystkimi skladnikami. Obtaczamy kulki w mace. 
Smazymy 5 minut badz pieczemy w 200°C 10 minut posmarowane olejem. 

Podajemy z sosem curry:
125 g naturalnego jogurtu
50 g kefiru gestego
sok z cytryny
troche posiekanej kolendry
sol i pol lyzeczki curry

Mieszamy i podajemy zimny sos z goracymi kuleczkami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz