niedziela, 10 grudnia 2017

Cukrowo-cynamonowe serca adwentowe. Przepis Ch. Felder'a.


Pyszne, kruche ciasteczka rodem z Alzacji. 

Na 40 sztuk ( 4-5 cm)
200 g maki
szczypta soli
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka cynamon
100 g miekkiego masla
100 g cukru
1 jajko
1 lyzka mleka

Z tych skladnikow zagniatmy ciasto i chlodzimy je 2 h. 

Nastepnie walkujemy na 2-3 mm grubosci, wykrawamy serca. 
Smarujemy powierzchnie ciastek woda - uzywamy do tego kuchennego pedzelka. Nastepnie od posmarowanej woda strony zanurzamy ciastka w mieszance: 150 g brazowego curku z lyzka cynamonu. 
Ukladamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180°C.  Musza byc dobrze wysuszone by byly lekko chrupiace.

Przechowujemy w metalowej puszce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz