Pyszne, kruche ciasteczka rodem z Alzacji.
Na 40 sztuk ( 4-5 cm)
200 g maki
szczypta soli
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka cynamon
100 g miekkiego masla
100 g cukru
1 jajko
1 lyzka mleka
Z tych skladnikow zagniatmy ciasto i chlodzimy je 2 h.
Nastepnie walkujemy na 2-3 mm grubosci, wykrawamy serca.
Smarujemy powierzchnie ciastek woda - uzywamy do tego kuchennego pedzelka. Nastepnie od posmarowanej woda strony zanurzamy ciastka w mieszance: 150 g brazowego curku z lyzka cynamonu.
Ukladamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180°C. Musza byc dobrze wysuszone by byly lekko chrupiace.
Przechowujemy w metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz