Na 50 kuleczek
300 g marcepana bialego o zawartosci 50% migdalow
cytryna: sok i skorka
pol laski wanilii
150 g bialej czekolady
cukier puder
Najlepsze po 2 dniach lezakowania. Mozna je przechowywac do 21 dni w chlodnym miejscu.
Mase marcepanowa kroimy na male kawalki i zagniatamy z sokiem z cytryny, skorka z cytryny drobno starta i ziarenkami z polowy laski wanilii. Formujemy malutkie kuleczki. Wstawiamy je na 2 h do zamrazalnika.
Nastepnie roztapiamy biala czekolade, na talerzu przygotowujemy cukier puder i obok sitko do "odsaczenia" kuleczek.
Bierzemy 1/2 lyzeczki czekolady na dlon - uwaga by sie nie poparzyc, roztopiona ma okolo 48°C. Obtaczamy kuleczke po kuleczce. Wrzucamy ja od razu do cukru pudru, obtaczamy znowu. Umieszczamy na sicie do wyschniecia a przed schowaniem do pudelka strzepniemy je nieco na sitku by nadmiar cukru odpadl.
dzięki za fajny przepis:)
OdpowiedzUsuń