sobota, 16 grudnia 2017

Adwentowe kule sniegowe. Przepis od Ch. Felder'a


Na 50 kuleczek

300 g marcepana bialego o zawartosci 50% migdalow
cytryna: sok i skorka
pol laski wanilii
150 g bialej czekolady
cukier puder

Najlepsze po 2 dniach lezakowania. Mozna je przechowywac do 21 dni w chlodnym miejscu.

Mase marcepanowa kroimy na male kawalki i zagniatamy z sokiem z cytryny, skorka z cytryny drobno starta i ziarenkami z polowy laski wanilii. Formujemy malutkie kuleczki. Wstawiamy je na 2 h do zamrazalnika.

Nastepnie roztapiamy biala czekolade, na talerzu przygotowujemy cukier puder i obok sitko do "odsaczenia" kuleczek. 

Bierzemy 1/2 lyzeczki czekolady na dlon - uwaga by sie nie poparzyc, roztopiona ma okolo 48°C. Obtaczamy kuleczke po kuleczce. Wrzucamy ja od razu do cukru pudru, obtaczamy znowu. Umieszczamy na sicie do wyschniecia a przed schowaniem do pudelka strzepniemy je nieco na sitku by nadmiar cukru odpadl. 


1 komentarz: