Co roku a wiaściwie kilka razy w roku robię naleśniki
różnych narodowości. Ale nie da sie ukryć, że najbardziej kochamy te francuskie
za ich delikatność…a dla mojego syna to smak jego dzieciństwa !
Na 7 wielkich naleśników, robionych na patelni crêpière…
25g
stopionego masła
4 jajka
2 łyżki
cukru
Iyżka rumu
Wszystkie
składniki miksujemy i odstawiamy na minimum 1 godzinę… ja zostawiam na całq noc
w lodówce.
Smażymy na
wilekiej patelni z obu stron… uwaga tylko na pierwszego naleśnika dajemy trochę
masła… następne smażą się same, bez natłuszczania patelni.
6 jabłek
3 łyżki
cukru
Sok z pół
cytryny
Obrane
jabłka smażymy w karmelu zrobionym w cukru i masła.
Podajemy
gorące z karmelem z solonego masła – kupuję go w Bretanii ale w domu też można
zrobić samemu…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz