niedziela, 12 lutego 2017

Tarteletki z bananem i z mandarynkami.

tarteletki






Czyli deser naszego obiadu-przyjemności z dzisiejszej niedzieli!


A daliśmy dziś “czadu” z tym obiadem… bo było tłusto, obficie i bardzo smacznie, ale tłuszcz był kaczy więc super zdrowy dla naszego serca i dla naszych żył, do tego czerwone wino, ziemniaki pieczone, kapusta… I jeszcze te tarteletki.


 


Przepis z “Elle à table”.


 


3 tarteletki


125 g kruchego ciasta – ja wzięłam gotowe ale można zrobić w domu: 110 g mąki, 62 g masła


20 g zmielonych migdałów i pół jajka – zagnieść, schłodzić i rozwałkować.


 


3 średnie banany


3 mandarynki


1 łyżka cukru


 


2 łyżki cukru


2 łyżki zmielonych migdałów


2 łyżki gęstej śmietany


1 jajko


 


2 łyżki płatków migdałowych do posypania


 


Z 2 mandarynek wycisnąć sok i wraz z łyżką curku podsmażyć w nim plasterki bananów – 5 minut.  Cukier, zmielone migdały, śmietanę i jajko wymieszać na krem. Tym kremem pokryć ciasto wyłożone w formie na tarteletki. Na krem wyłożyć podsmażone banany i kilka cząstek mandarynki. Posypać płatkami migdałów i upiec 40 minut w 180°C.  Delektować się!





1 komentarz:

  1. Przepyszne połączenie smaków i struktur- kruche maślane ciasto, migdały, mandarynki i banany - extra! :)

    OdpowiedzUsuń