poniedziałek, 24 lutego 2014

Gwiazdki się posypały !

Dzisiaj w południe, przewodnki kulinarny Michelin ogłosił swoją klasyfikację najlepszych resaturacji we Francji i poza jej granicami na 2014 rok. Pomimo ostrej krytyki bywalców tych obiektów, szefowie kuchni zazwyczaj w wielkim stresie czekają na to ocenzurowanie ich pracy. Ba, dochodziło nawet do samobójstw szefów, którzy zostali np zdegradowani z 3 gwiazek do dwóch.



I tak 3 gwiazdki czyli najwyższe odznaczenie kulinarne dostało 27 restauracji czyli 27 szefów kuchni wraz z ich ekipami. Tych 2 gwiazdkowych jest 79 a 1 gwiazdkowych 504. I jak na przewodnik światowego producenta opon przystało  i na znających się na jedzeniu Francuzów, każdy szanujący się obywatel tego państwa ma w swoim samochodzie ów przewodnik bo… jak podróżuje to musi wiedzieć – gdzie zjeść !



To centralne i chyba jedno z najważniejszych pytań francuskiej cywilizacji. Nic dziwnego więc, że jej kulinarne dziedzictwo zostało zaklasyfikowane przez UNESCO jako niematerialne dziedzictwo ludzkości.







Przewodnik powstał w 1900 roku i ukazuje się dzisiaj w 23 krajach świata. Pojawi się w sprzedaży 28 lutego i z pewnością jak co roku go zakupię… bo choć nie zawsze nas stać na jedzenie w gwiazdkach to w przewodniku są też tzw : widelce od 1 do 3 to trochę mniej niż gwiazdka ale już całkiem sympatycznie… Razem jest więc tych obiektów 8860, w tym też hotele co ważne dla lubiących podróżować jak my…







Niestety w Polsce w 2013 roku taką gwiazdkę i to tylko jedną posiada restauracja warszawska Atelier Amaro… szkoda bo w Niemczech jest ich ponad 270 a kuchnia niemiecka… chyba tej dobrej nie jadłam…



Trzeba będzie to nadrobić przy okazji kolejnej podróży. Tego lata mamy zamiar skosztować tych restauracji gwiazdkowych w USA i w Kanadzie bo jak mówi moja szwagierka tam za 3 gwiazdki płacisz połowę taniej niż za te same 3 w Paryżu a na talerzu… poezja… perspektywa więc smakowita !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz