czwartek, 30 maja 2013

Makaron, młody szpinak, domowe pesto// Pâtes, épinard et pesto maison

Makaron, młody szpinak, domowe pesto


 
 

W zeszłym tygodniu jak dodałam przepis Penne z brokułami wywiązała się drobna dyskusja o makaronie ze szpinakiem. Zainteresowała mnie bo sezon na młody szpinak wiosenny w pełni. Chciałam zrobić polecane danie z mascarpone, ale jak przystąpiłam do dzieła to się okazało, że mascarpone zabrakło w lodówce a była sobota wieczór. Zrobiłam więc nieco inaczej a wyszło… pysznie i ładnie więc dzielę się moim zeszło week-endowym przepisem.

 
Makaron szerokie wstążki, duży pęk około 500 g świeżego szpinaku podduszonego z czosnkiem, nieco śmietanki by otrzymać kremową konsystencję, kleksy z domowego pesto by nadać wyrazistości, płatki parmezanu i kilka orzeszków zgrilowanych z pini… Mniam;


4 porcje

250 g tagliatelle

500 g młodego szpinaku

Dużt ząbek czosnku

Oliwa z oliwek

Kostka rosołowa

100 ml kremówki

Parmezan, orzeszki pini

Na pesto : oliwa, pęczek bazyli, ząbek czosnku, garść orzeszków pini, parmezan – do zmiksowania

 

Szpinak podmsażyć na oliwie z cozsnkiem, doprawić. Makaron ugotować we wrzątku z rozpuszczoną kostką rosołową, drobiową. Zachową jedną chochelkę rosołu po odcedzeniu makaronu. Włać ją na patelnię, dodać kremówkę i zagotować, doprawić, wrzucić szpinak. Podawać razem z makaronem, pesto, parmezanem.


Pâtes, épinard et pesto

Profitez du jeune épinard du printemps... et du pesto maison pour cette recette.

4 personnes

250 g de tagliatelle
500 g d'épinard minimum
1 grosse gousse d'ail
huile d'olive
sel, poivre
1 cube de bouillon de poule
100 ml de crème liquide
parmesan
pesto: ail, basilic, huile d'olive, pignons de pin, parmesan...

Faites cuire les pâtes avec le cube de bouillon. Faites revenir les épinards avec de l'ail dans l'huile d'olive, quelques minutes à peine. Une fois les pâtes cuites réservez une louche de bouillon pour la sauce. Mettez-la dans une poêle, avec la crème, assaissonnez et faites bouillir 2 minutes. Ajoutez les épinards, puis les pâtes. Mélangez bien. Servez avec des tâches de pesto et parmesan.

1 komentarz:

  1. Wspaniałe danie, wierzę że tak właśnie powinien wyglądać obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń