poniedziałek, 4 marca 2013

Smażone banany, karmel i kokosowy crumble// Bananes rôties, crumble coco et caramel

 photo DSC06386_zpsc5d77220.jpg
 
 
 
 
Nasz sobotni podwieczorek a właściwie jego część… Pyszne więc polecam.
 
4 porcje
 
4 banany
75 g masła
90 g cukru – lepiej użyć tego ciemniejszego
5 cl rumu
40 g mąki
40 g wiórek kokosowych
10 cl kremówki
 
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i szybko łączymy składniki na crumble: wiórki, mąkę, 50 g cukru i 50 g masła. Rozwałkowujemy to ciasto na pergaminie, kształt nie jest ważny bo później będziemy je kruszyć I łamać. Pieczemy około 20 min. Obieramy banany I w całości podsmażamy je 3 min z każdej strony na reszcie masła. Wykładamy je na talerze. Na tą samą patelnię wrzucamy resztę cukru, chwilę karamelizujemy I wlewamy rum. Drewnianą łyżką energicznie skrobiemy dno w tym momencie wlewamy kremówkę cały czas mieszając. Sos szybko się zagęści po około 30 sekundach karmel jest gotowy. Podajemy całość… idelanie pasowała by do tego deseru kulka lodów czy sorbetu kokosowego… niestety nie miałam w zamrażalniku.  
 
 photo DSC06387_zps3228a966.jpg
Bananes rôties...
Mniam...
 
4 personnes
 
4 bananes
75 g de beurre
90 g de sucre - complet si possible
5 cl de rhum
40 g de farine
40 g de noix de coco râpée
10 cl de crème
 
Chauffez le four à 180°C et assemblez rapidement les ingrédiants pour le crumble: coco, farine, 50 g de beurre et 50 g de sucre. Etalez la pâte sur du papier et faites cuire 20 min environ. La forme n'a pas d'importance car vous allez émiettez votre crumble après.
 
Dans le reste du beurre cuissez les bananes 3 min de chaque côté. Mettez-les sur les assiettes. Dans la même poêle ajoutez le reste du sucre, caramelisez quelques instants puis déglacez avec du rhum. A la fin ajoutez la crème, le caramel épaissit en 30 secondes... mélangez tout le temps.
Servez l'ensemble...

2 komentarze:

  1. Super słodko i super smacznie!
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, to już wiem jaki deser będzie w sobotę :-) Pysznosci!

    OdpowiedzUsuń