środa, 29 maja 2024

Letnia tarta: cukinia, ricotta, parmezan i tymianek.


Szybka i pyszna tarta na lato. Ciasto kruche domowej roboty na maśle. Cukinie, ricotta dobrej jakości z parmezanem, świeży tymianek i dużo oliwy z oliwek. Kuchnia śródziemnomorska! 


4 duze porcje

Ciasto
200 g maki, wybierzcie jaka lubicie
1 jajko
szczypta soli
100 g masla

Jeśli macie czas i by tarta była bardzo chrupiąca to chodzimy po rozwalkowaniu już w formie do tary, w lodowce przez 1 godzinę. 

250 g ricotty mieszamy z łyżka musztardy. Rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startym parmezanem około 100 g. Pokrywamy cieniutkimi plasterkami z dwóch cukinii. Posypujemy świeżym tymiankiem, polewamy oliwa i do piekarnika na 180°C 30 minut. 

Pyszna na ciepło i na zimno! 




Durszlak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz