Szybka i pyszna tarta na lato. Ciasto kruche domowej roboty na maśle. Cukinie, ricotta dobrej jakości z parmezanem, świeży tymianek i dużo oliwy z oliwek. Kuchnia śródziemnomorska!
4 duze porcje
Ciasto
200 g maki, wybierzcie jaka lubicie
1 jajko
szczypta soli
100 g masla
Jeśli macie czas i by tarta była bardzo chrupiąca to chodzimy po rozwalkowaniu już w formie do tary, w lodowce przez 1 godzinę.
250 g ricotty mieszamy z łyżka musztardy. Rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startym parmezanem około 100 g. Pokrywamy cieniutkimi plasterkami z dwóch cukinii. Posypujemy świeżym tymiankiem, polewamy oliwa i do piekarnika na 180°C 30 minut.
Pyszna na ciepło i na zimno!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz