sobota, 19 listopada 2022

Sernik ze slonym karmelem



Przepyszny, będzie pewnie jednym z moich ulubionych i prościutki! 

Na tortownicę 24 cm

150 g kruchych ciasteczek - wzięłam maślane, bretońskie, na solonym maśle
4 lyzki purée z orzechów laskowych ( może być tez migdałowe albo zwykle masło)

To razem miksujemy i wykładamy na do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. 

500 g sera bialego mielonego
3 jajka
125 g mascarpone
100 g cukru pudru
3 lyzki maki ziemniaczanej

Miksujemy razem i wylewamy na ciastka. 

Pieczemy 15 minut w 200°C następnie 1 godzinę w 100°C. 
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. W ten sposób sernik nie opadnie. Górą jest idealnie płaska. 

Karmel solony

125 g cukru
50 g solonego masla
50 ml goracej kremówki

Cukier roztapiamy w garnku na karmel - nie dotykamy gdy się robi dopiero jak powstanie syrop... wlewamy gorącą śmietanę i intensywnie mieszamy trzepaczką. UWAGA może pryskać, można się poparzyć! Zdjąć z ognia wtedy i dalej mieszać... praca z karmelem jest trudna. 

Jak powstanie ładny krem dodać pokrojone masło i wymieszać do roztopienia. Odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. 

Polac ciasto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz