Przepyszny, będzie pewnie jednym z moich ulubionych i prościutki!
Na tortownicę 24 cm
150 g kruchych ciasteczek - wzięłam maślane, bretońskie, na solonym maśle
4 lyzki purée z orzechów laskowych ( może być tez migdałowe albo zwykle masło)
To razem miksujemy i wykładamy na do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
500 g sera bialego mielonego
3 jajka
125 g mascarpone
100 g cukru pudru
3 lyzki maki ziemniaczanej
Miksujemy razem i wylewamy na ciastka.
Pieczemy 15 minut w 200°C następnie 1 godzinę w 100°C.
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. W ten sposób sernik nie opadnie. Górą jest idealnie płaska.
Karmel solony
125 g cukru
50 g solonego masla
50 ml goracej kremówki
Cukier roztapiamy w garnku na karmel - nie dotykamy gdy się robi dopiero jak powstanie syrop... wlewamy gorącą śmietanę i intensywnie mieszamy trzepaczką. UWAGA może pryskać, można się poparzyć! Zdjąć z ognia wtedy i dalej mieszać... praca z karmelem jest trudna.
Jak powstanie ładny krem dodać pokrojone masło i wymieszać do roztopienia. Odstawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Polac ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz