sobota, 26 listopada 2022

Pieczony ryz. Sos mietowy, granat i oliwki. Y. Ottolenghi



Pyszne, kolacyjne danie. Lekkie i soczyste, proste i dość szybkie. Mojego ulubionego kucharza czyli Yotama Ottolenghi. 


4 porcje

400 g ryzu basmati
800 ml goracej wody
sol, pieprz
pęczek swiezej mięty
granat
150 g zielonych oliwek
garsc orzechów
3-4 łyżki oliwy z oliwek

Moana tez dodać dodatkowo - kawałki fety czy innego twarogu owczego bądź koziego. 

Ryż wsypujemy do naczynia do zapiekania. Wkładamy 2-3 gałązki mięty, solimy, dodajemy pieprz i pokrywamy wrzątkiem - 800 ml. Pokrywamy naczynie folia aluminiowa. Pieczemy w nagrzanym do 220°C piekarniku przez 25 minut. Piekarnika nie otwieramy w tym czasie. Dopiero po 25 minutach ryż jest upieczony, płyn całkowicie wchłonięty. 

Gdy ryż się piecze robimy sos. Mieszamy oliwę z posiekanymi listkami mięty i posiekanymi orzechami. 
Obieramy granat, kroimy oliwki. 

Gdy ryż jest upieczony polewamy go sosem, wykładamy na niego granat i oliwki i ser jeśli chcemy. Pałaszujemy! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz