Troche niedzielnego kucharzenia...
4 porcje
Przygotowanie 15 minut
Duszenie i pieczenie 2-3 godziny ( w zaleznosci od temperatury)
800 g lopatki wieprzowej
800 g batatow
2 lyzki konfitury z pomaranczy
oliwa, sol, pieprz
piment d'Espelette albo papryka
rozmaryn
Mieso nacieramy sola i pieprzem, polewamy oliwa. Do naczynia wlewamy 1 szklanke wody i pieczemy 1 godzine w 140°C albo w 180°C.
Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone bataty, rozmaryn. Pieczemy dalej... od 30 minut do godziny.
Po tym czasie mieso smarujemy konfitura pomaranczowa z kazdej strony i dopiekamy 30 minut.
Pokrywamy nasze danie 2-oma wartswami folii aluminiowej na 10 minut. Po czym kroimy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz