sobota, 1 grudnia 2018

Miodownik z ziarnem tonka


Przepis z najnowszego numeru Twojego stylu... znakomicie sie sprawidzl choc w zurnalu przepis byl niedokladny ale poradzilam sobie i bardzo mi to ciasto smakuje. 

8 porcji
Przygotowanie 20 minut
Pieczenie 45 minut

150 g miodu lipowego
6 jajek
80 g mlecznej czekolady wzielam Lindt 40% kakao
30 g masla
80 g maki pszennej
40 g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku
1 lyzka kakako
ziarenko Tonka

Jajaka ubijamy az podowoja objetosc, wtedy ubijajac dalej powoli wlewamy miod. 

Czekolade rozpuszczamy z maselm i lekko studzimy. Laczymy z masa jajeczno-miodowa. Dodajemy maki z proszkiem i kakao - stopniowo przesiewamy je nad miska. Na koniec scieramy na tarce ziarenko Tonka. 

Pieczemy w 170°C w nagrzanym piekarniku. 

Ciasto podalam polane z lekka miodem... 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz