sobota, 19 marca 2016

Potrawka z jagnięciny czyli Klasyka Francuskiej Wielkanocnej Kuchni : WIOSNA

jagniecina





Przepis zaczerpnęlam z książki jednej z francuskich kulinarnych sław : Paul Bocuse « Institut Paul Bocuse, l’école de l’excellence culinaire » czyli « Instytut Paul Bocuse, szkoła znakomitości kulinarnej ». Paul Bocuse jako jeden z nielicznych francuskich kucharzy jest wciąż i do lat odznaczany 3* Michelin.


 


Gdy chrzestna Antka brała ślub w Lyonie to wesele było w restauracji Paul Bocusa – to było coś wyjątkowego !


 


Ale ta potrawka jest wykonalna przez każdego.


 


4 porcje 


1 kilogram łopatki jagnięcej bez kości


1 młoda marchewka


1 cebula


1 łyżka mąki


3 ząbki czosnku


Bukiet garni : zielona pietruszka, tymianek, liść laurowy…


1 łyżeczka koncentratu pomidorowego


30 cl bulionu z warzyw


1,5 kg młodych mieszanych warzyw wiosennych : młode ziemniaki, marchewki, fasolka szparagowa, pieczarki, brukiew, cebulki dymki…


Masło


Oliwa z oliwek


Sól, pieprz


 


Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Po chwili smażenia dodajemy cebulę i marchewkę pokrojone w drobną kostkę – mirepoix.


Posypujemy całość mąką i intesywnie mieszając smażymy chwilę dalej – singez, następnie zwiększamy gaz i zezłacamy mięso – torréfiez.


Wrzucamy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, bukiet garni i czosnek. Pokrywamy bulionem i dusimy 35 minut.


 


Obrane i pokrojone wiosenne warzywa podsmażamy w dużym garnku na maśle i na oliwie. Wlewamy na dno nieco wody i przykrywamy garnek. Dusimy całość 20 minut.


 


Do warzyw przekładamy mięso, filtrujemy sos I dalej dusimy całość około 15 minut.


Podajemy…




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz