niedziela, 2 czerwca 2013

Tarta – crumble rabarbar i truskawki// Tarte -crumble fraises-rhubarbe

Tarta – crumble rabarbar i truskawki



 

Czyli sezonowa. Przepis własny. Co w niej lubię najbardziej ? Połączenie kwaskowatości owoców ze słodyczą crumble, ich mięciutką, rozpływającą się w ustach strukturę i chrupiący kruchy spód, wraz z chrupiącym crumble. Najsmaczniejsza jest pierwszego dnia, jeszcze lekko ciepła z truskawkowym sosem albo gałką lodów, choć lekko ubita śmietanka i dobrze schłodzona też znakomicie wysublimuje jej smak ! Polecam wam na letnie już week-endy.
 
 
300 g kruchego, słodkiego ciasta – robię hurtowo i zamrażam więc zawsze mam pod ręką.
Jeśli nie macie to 200 g mąki, 100 g masła, 75 g cukru, wanilia, jajko, zagniatamy i schładzamy.
 
Ciasto cienko rozwałkowujemy i podpiekamy obciążone np : fasolą około 10 minut w 180°C.
 
750 g rabarbaru kroimy, posypujemy 4 łyżkami cukru, dodajemy sok z połowy cytryny i odstawiamy na noc – w przedzień ! Następnego dnia gotujemy około 10 minut na ostrym gazie.
 
250 g truskawek pokrojonych w ćwiartki
 
Na crumble
50 g zmielonych migdałów
6 łyżek mąki
4 łyżki cukru
100 g masła
Zagniatamy w dość gruby piasek…
 
Dno podpieczonej tarty wysypujemy 50 g zmielonych migdałów by zapobiec rozmiękczaniu ciasta ; na to wykładamy owoce : rabarbar i truskawki, posypujemy crumble i pieczemy 25-30 minut w 180°C.
0002BW60LD3AAHKH.JPG
 
 
Tarte - crumble
 
de saison...
 
300 g de pâte sablée
750 g de rhubarbe
250 g de fraises
4 càs de sucre
 jus d'un demi citron
50 g de poudre d'amandes
 
crumble
50 g de poudre d'amandes
6 càs de farine
4 càs de sucre
100 g de beurre
 
La veille coupez la rhubarbe, ajoutez le jus et le sucre, laissez macérer toute la nuit. Précuire la pâte 10 min à 180°C. Faites cuire la rhubarbe 10 min dans une grande poêle. Coupez les fraises en quatre.
Couvrez la pâte précuite de la poudre d'amandes. Ajoutez la compote de rhubarbe et les fraises. Couvrez avec du crumble et faites cuire 25-30 min à 180°C.
 
0002BW5YLAL4TSI5.JPG
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz