Bardzo fajny i dość szybki przepis na bardzo soczystego i sezonowego teraz - wingrona! - kurczaka.
4 porcje
2 duże udka kurczaka przekrojone na pół, ze skóra
oliwa z oliwek
Spora gałązką ciemnych winogron
pęczek marchewki
kilka gałązek świeżego tymianku
na sos
400 ml bulionu drobiowego - u mnie z kostki
2 łyżki musztardy
2 łyżki marsali
swiezy tymianek
Mięso podsmażamy na dużej patelni na oliwie z oliwek aż się zezłoci. Przekładamy je do naczynia do zapiekania.
W dużym kubku czy misce mieszamy gorący bulion z musztarda i z marsala. Polewamy tym kurczaka i wstawiamy na 30 minut na 180°C.
Po tym czasie dokładamy do tego samego naczynia pokrojone i obrane marchewki, winogrona i tymianek. Pieczemy godzinę całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz