niedziela, 8 września 2024

Kurczak w marsali i w winogronach. Nigella Lawson: inspiracja


Bardzo fajny i dość szybki przepis na bardzo soczystego i sezonowego teraz - wingrona! - kurczaka. 


4 porcje

2 duże udka kurczaka przekrojone na pół, ze skóra
oliwa z oliwek
Spora gałązką ciemnych winogron
pęczek marchewki
kilka gałązek świeżego tymianku

na sos

400 ml bulionu drobiowego - u mnie z kostki
2 łyżki musztardy
2 łyżki marsali
swiezy tymianek

Mięso podsmażamy na dużej patelni na oliwie z oliwek aż się zezłoci. Przekładamy je do naczynia do zapiekania. 
W dużym kubku czy misce mieszamy gorący bulion z musztarda i z marsala. Polewamy tym kurczaka i wstawiamy na 30 minut na 180°C. 
Po tym czasie dokładamy do tego samego naczynia pokrojone i obrane marchewki, winogrona i tymianek. Pieczemy godzinę całość. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz