Usmażyć pieczarki każdy umie! Nie ma w tym żadnej kulinarnej filozofii. Ale podać je z tym sosem to już bardziej subtelna kulinarnie sztuka i znakomity smak.
Dziele się więc przepisem. Danie zrobiłam wczoraj na kolacje i podałam całość z kremowa polentą. Pyszne.
4 porcje
25 minut
1 kg malych pieczarek
1 duza, czerwona cebula
oliwa z oliwek
sol, pieprz
Obrać, umyć, pokroić i podsmażyć cebule z grzybami na oliwie około 10 minut.
Na sos
2 lyzki oliwy
garść zielonej pietruszki
garsc swiezego oregano albo łyżka suszonego
3 łyżki zielonych i niesolonych pistacji
sok z polowy cytryny
100 ml śmietany kremówki bądź śmietany roślinnej na przykład sojowej
sol, pieprz
Całość zmiksować i podawać zimny, kremowy sos z gorącymi grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz