Bardzo nietypowa pieczen wolowa z zimowymi warzywami pieczonymi obok miesa.
6 porcji
1 kg pieczeni wolowej
1/2 modrej kapusty
2 surowe buraki
4 Zabi czosnku
peczek tymianku
szklanka bulionu wolowego z kostki
oliwa, sol, pieprz
Mieso natrzec zabkiem czosnku i doprawic sola i pieprzem. Pokryc kawalkami masla i tymiankiem.
Pokroic kapuste na kawalki - dosc spore, buraki na 8-mki. warzywa ulozyc wokol miesa. Dodac czosnek, tymianek, pokryc lekko bulionem, polac oliwa. Piec 45 minut w 210°C - ,a krwista pieczen, ja pieklam 1 h bo wole bardziej upieczone mieso.
Uwaga: wolowina jest najdelikatniejsza jesli jest jeszcze krwista i pieczona krotko. Im dluzszy czas pieczenia tym twardsze mieso!
No chyba, ze macie czas i pieczecie 5-6 godzin w 75°C... to druga opcja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz