wtorek, 12 listopada 2013

Jesienne tortellinis z dynią według Soni Ezgulian// Tortelinis d'automne, au potirron, de Sonia Ezgulian

Jesienne tortellinis z dynią według Soni Ezgulian


 
 

Przepis znalazłam w listopadowym numerze miesięcznika « Régal », ale znajduje się ona także na blogu autorki « les sardines filantes ». Polecam wam wszystkie dania Ezgulian bo są znakomite.

 

Te tortellinis, uszka byśmy powiedzieli po polsku czy pierożki nadziane są farszem dyniowym z dodatkiem odrobiny parmezanu i orzechów laskowych. Świeży tymianek dopełnia całości. Podajemy je z rosołem drobiowym, w którym się gotowały – danie to rozgrzewa.

Ciasto na tortellinis robi się z mąki i jajka oraz odrobiny soli. I tutaj przyznam szczerze, że żałowałam wczoraj, iż nie posiadam włoskiej maszynki do wałkowania ciast na makarony… bo wałkiem nie udawało mi się rozwałkować tak cieniutko jakbym chciała. Postaram się o to następnym razem.

 

A tortellinis robi się dość szybko bo 5 minut zagniatamy ciasto, później je trzymamy w lodówce. Farsz sporządzamy w 10 minut. Najdłuższe jest klejenie… miałam moich chłopaków do pomocy i w kwadrans się uwinęliśmy z ciastem zrobiony z 300 g mąki i 3 jajek.

A propos mąki : na makaron bezjajeczny potrzebna jest mąka tzw : twarda, blé dur po francusku, na makaron jajeczny miękka , blé tendre… do tych tortellinis użyłam mąki T45 po francusku, we Włoszech ekwiwalent 00.

Polecam.

 

4 porcje jako danie główne

 

Ciasto :

300 g mąki

3 jajka

3 szczypty soli

 

Zagnieśći włożyć do lodówki na minimum 2 h.

 

Farsz :

300 g miąższu z dyniu pokrojonego w kostkę 0,5 cm

100 g parmezanu pokrojonego w drobną kostkę

Garść orzechów laskowych posiekanych

Oliwa, sól, pieprz

Swieży tymianek

 

Dynię podsmażyć około 10 minut na oliwie, doprawiając. Rozgnieść widelcem na dość « grube » purée. Dodać parmezan, orzeszki.

 

Rozwałkować cieniutko ciasto, wycinać kwadraty 6 cm… kłaść łyżeczkę farszu pośrodku. Pędzelkiem zamoczony w zimnej wodzie « przejechać » po brzegach by usunąć mąkę i by się dobrze pierożki sklejały. Skleic najpierw pierożek w trójkąt, następnie dwa końce trójkątą skleic razem.

Gotować 3 minuty w rosole.

 
 
La recette française sur le blog: lessardinesfilantes.fr de Sonia Ezgulian ou dans "Régal", XI 2013.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz