Pigwę jak
do tej pory jadłam tylko w postaci konfitur i galaretek. Ale trafiłam na ten
przepis w CVF numer z listopada i zrobiłam ją z osso bucco, trochę na sposób tajine, lekko
orientalizujący bo z szafranem, cynamonem…
4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 1h30
4 kawałki giczy cielęcej – u nas wystarczy powiedzieć u rzeźnika osso
bucco bo choć to nazwa dania z włoskiej kuchni to stała się też nazwą ogólną
tego kawałka mięsa.
4 pigwy
2 cebule
Ząbek czosnku
Świeża kolendra i zielona pietruszka
Kawałek świeżego imbiru
Kapsułka szafranu
½ łyżeczki cynamonu
Plus dwie laski cynamonu
1 łyżka miodu
1 pastylka bulionu drobiowego
Oliwa
Sól, pieprz
Kroimy cebule, czosnek, imbir. Na oliwie podsmażamy kawałki osso bucco,
dodajemy pod koniec cebulę I resztę… pokrywamy 25 cl wody odając kostkę
rosołową. Gdy się zagotuje dodajemy cynamon w proszku, szafran. Dusimy 1h20 pod
przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy miód i zioła świeże.
Pigwy obieramy I kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy je 20 minut we
wrzątku. Odcedzamy, dodajemy chochlę bulionu z mięsa, cukier i laski cynamonu –
dusimy w tym pigwy 20 minut.
Podajemy całość razem… mniam!
Wszystkie produkty z tej recetury pochodza z Panier des Familles mojego dostawcy warzyw, owocow, miesa itd... Polecam!
la recette en français à la demande...
Tous les produits utilisés dans cette recette provient de:
Panier des Familles Bordeaux!!!
z pewnością zapamiętam ten przepis, będe musiała dostosować tylko czas gotowania, bo cos mi sie wydaje, że u nas w kraju nas Wartą, osso bucco tylko w wersji wołowej jest do dostania. Cielaki to na zachód są eksportowanie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wersję wołową, z rzadko spotykanej w naszym kraju wołowiny Highland proponuje Szkockie Ranczo w Skarboszewie, niedaleko Warszawy.
Usuńhttp://szkockieranczo.pl/pl/ossobuco
Avec des coings! Super idée, bises
OdpowiedzUsuńKasiu... no coz nie bede ukrywac, ze zaopatrzenie miesnych sklepow w Polsce i mnie, podczas wakacji, przeraza nieco... wieprzowina i piersi z kurczaka i wlasciwie w wiekszosci tylko to!
OdpowiedzUsuńNicefrany ça fait longtemps que je ne t'ai pas vu... et ça fait plaisir de te revoir! Oui, c'est très bon avec des coings et comme c'est la saison...
OdpowiedzUsuń