Cromesquis
z serem emmentaler to typowo szwajcarskie danie, gdyż ser stamtąd właśnie
pochodzi. To fajna propozycja na ciepłą, jesienną albo zimową kolację. Ciasto
robi się z ugotowanych ziemniaków a następnie formuje z niego kulki nadziewając
je pokrojonym drobno emmentalerem. Można dodać kawałeczki szynki typu Aoste,
Parmeńska czy Serrano… ja dałam Aoste by zostać w tym samym obszarze geograficzno-kulinarnym…
4 porcje
Przgotowanie
30 minut
Gotowanie i
smażenie 45 minut
4 duże
ziemniaki jak na purée – Bijente u mnie
Trochę mleka
– zależy od rodzaju ziemniaków
2 jajka
1 żółtko
Tarta bułka
Tymianek świeży
Sól, pieprz
Oliwa do
smażenia
Ugotować
ziemniaki i rozbić je na purée dodając nieco mleka, żółtko, sól, pieprz. Wysuszyć
je chwilę na ogniu. Pokroić na malutkie kawałeczki ser i szynkę dodać tymianek.
Z purée (
musi być zimne) formować mokrymi rękami placuszki, nakładać do środka po
odrobine sera i szynki. Formować kuleczki. Obtoczyć je w jajkach rozbitych
widelcem i w bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu do zezłocenia. Podawać
gorące.
Cromesquis à l'Emmentaler
4 personnes
Préparation 30 minutes
Cuisson 45 minutes
4 grosses pommes de terre - Bijente
100 g de jambon d'Aoste, Parme...
100 g d'emmentaler AOC
un peu de lait
2 œufs et 1 jaune
sel, poivre
thym frais
chapelure
huile de cuisson
Faites cuire les pommes de terre puis réduisez-les en purée épaisse en ajoutant peu de lait, un jaune - vous pouvez la faire sécher légèrement sur le feu doux.
Coupez le fromage et le jambon en tout petits morceaux. Ajoutez le thym. Formez avec les mains mouillées et la purée froide des petites boules, mettez un peu de fromage et du jambon au milieu, refermez. Roulez le cromesquis dans des œufs battus puis dans la chapelure. Faites dorer dans l'huile. Servez chaud.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz