wtorek, 29 października 2013

Osso bucco z pigwą // Osso bucco avec les coings

Pigwę jak do tej pory jadłam tylko w postaci konfitur i galaretek. Ale trafiłam na ten przepis w CVF numer z listopada i zrobiłam ją z osso  bucco, trochę na sposób tajine, lekko orientalizujący bo z szafranem, cynamonem…
 
 
 
4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Gotowanie 1h30
4 kawałki giczy cielęcej – u nas wystarczy powiedzieć u rzeźnika osso bucco bo choć to nazwa dania z włoskiej kuchni to stała się też nazwą ogólną tego kawałka mięsa.
4 pigwy
2 cebule
Ząbek czosnku
Świeża kolendra i zielona pietruszka
Kawałek świeżego imbiru
Kapsułka szafranu
½ łyżeczki cynamonu
Plus dwie laski cynamonu
100 g cukru
1 łyżka miodu
1 pastylka bulionu drobiowego
Oliwa
Sól, pieprz
Kroimy cebule, czosnek, imbir. Na oliwie podsmażamy kawałki osso bucco, dodajemy pod koniec cebulę I resztę… pokrywamy 25 cl wody odając kostkę rosołową. Gdy się zagotuje dodajemy cynamon w proszku, szafran. Dusimy 1h20 pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy miód i zioła świeże.
Pigwy obieramy I kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy je 20 minut we wrzątku. Odcedzamy, dodajemy chochlę bulionu z mięsa, cukier i laski cynamonu – dusimy w tym pigwy 20 minut.
Podajemy całość razem… mniam!
 
Wszystkie produkty z tej recetury pochodza z Panier des Familles mojego dostawcy warzyw, owocow, miesa itd... Polecam!
la recette en français à la demande...
 
Tous les produits utilisés dans cette recette provient de:
Panier des Familles Bordeaux!!!

5 komentarzy:

  1. z pewnością zapamiętam ten przepis, będe musiała dostosować tylko czas gotowania, bo cos mi sie wydaje, że u nas w kraju nas Wartą, osso bucco tylko w wersji wołowej jest do dostania. Cielaki to na zachód są eksportowanie...

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersję wołową, z rzadko spotykanej w naszym kraju wołowiny Highland proponuje Szkockie Ranczo w Skarboszewie, niedaleko Warszawy.
      http://szkockieranczo.pl/pl/ossobuco

      Usuń
  2. Avec des coings! Super idée, bises

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu... no coz nie bede ukrywac, ze zaopatrzenie miesnych sklepow w Polsce i mnie, podczas wakacji, przeraza nieco... wieprzowina i piersi z kurczaka i wlasciwie w wiekszosci tylko to!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nicefrany ça fait longtemps que je ne t'ai pas vu... et ça fait plaisir de te revoir! Oui, c'est très bon avec des coings et comme c'est la saison...

    OdpowiedzUsuń