Tego
najsławniejszego francuskiego kucharza nie trzeba już nawet przedstawać. Nazywany
jest na świecie “Papieżem francuskiej kuchni”. Dziś to starszy pan, którego
wpływ na kuchnię francuską i światową jest po prostu ogromny!
Paul Bocuse
pochodzi z Lyon I tam swoją 3 gwiazdkową restaurację w Collonges oraz 5
restauracji mniejszego kalibru w tym słynne 4 kierunki: Wschód, Zachód, Półoc i
Południe. Te ostatnie są bardziej przystępne dla zwykłego śmiertelnika! W Collonges natomiast, kilka lat temu byliśmy na weselu
chrzestnje Antosia a moje przyjaciółki, która pochodzi z Lyonu, ma rodziców
wielce zamożnych gdyż właścicieli kilku fabryk i swoje wesele wyprawiała u
samego Paul’a Bocuse’a. To było najlepsze wesele w jakim kiedykolwiek braliśmy
udział…
Bocuse mówi
o swojej kuchni w ten sposób: “Masło, śmietana i wino” I tak rzeczywiście jest,
gdy przestudiuje się 781 stron jego wydanej przez Flammarion w 2011 roku
książki kucharskiej!
Dobra kuchnia
pisze Bocuse to taka, w której rygorystycznie przestrzega się ilości
składników, ich jakości oraz w której panuje militarna dyscyplina. W dobrej
kuchni nie ma miejsca na tutaj dosypię tutaj zastąpię, zrobię na oko…
Opowiadając
o swojej zapiekance z macaronis Bocuse pisze: “Wybierzcie grube macaronis,
numer 44 by dobrze nasiąknęły sosem. Trzeba wiedzieć, że kształt I wielkość
produktu wpływają na smak całej potrawy”.
“Gotowanie
to nauka całego życia, ale przyjemność z niej płynąca warta jest wysiłku całego
życia” – to jego motto…
Zapiekanka
z macaronis jest daniem mega-prostym… ale tak pysznym, że rozmowy przy stole
cichną. Potrzebne są macaronis, pełnotłuste mleko, śmietana wiejska i gęsta,
tak gęsta, że łyżka utrzymuje się w niej w pozycji pionowej, dobry ser Gruyère,
świeżo starta gałka muszkatułowa, masło i odrobina mąki…
Dla 6 osob:
Gałka muszkatułowa
Sól, pieprz
Gotujemy
macaronis 5 minut w osolonym wrzątku. Nagrzewamy piekarnik do 180°C . Podgrzewamy mleko
dodając sól, 8 obrotów pieprzu świeżo zmielonego z młynka I strtą gałkę
muszkatułowa 3 szczypty. Gdy macaronis ćq odcedzone natychmiast przekładamy je
do gorącego mleka I gotujemy 2 minuty. Odcedzamy raz jeszcze, zachowując mleko.
Topimy masło w garnku, wsypujemy jednym ruchem mąkę I wlewamy gorące mleko –
całość. Mieszamy intesywnie – mamy znakomity beszamel!
Gdy mleko
jest zagotowane dodajemy śmietanę. Zanurzamy macaronis w tym sosie. Przekładamy
całość do naczynia do zapiekania, posypujemy serem i do pieca na 30 minut…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz