wtorek, 22 października 2013

Penne z sardelami i kaparami//Pennes aux anchois et aux câpres

Penne z sardelami i kaparami



 

 

Czyli typowa kuchnia śródziemnomorska… tym razem prosto z Collioure, malutkiego francuskiego miasteczka, leżącego nieopodal Perpignan. Collioure znane jest jako « stolica » sardeli już od średniowiecza. Tutaj je się łowi, soli, konserwuje. Rybka ta choć malutka staje się powoli coraz rzadsza… zanieczyszczenia morskich wód pwodują zanikanie tego gatunku. Sardele to malutkie rybki, największe liczą sobie 10-15 cm długości. Poza obszarem środziemnomorskim trudno je kupić świeże, znane są głównie z konserw.

 

Już za Ludwika XI w 1466 roku miasteczko Colliure zwolniono z płacenia podatku za sól, gdyż była potrzebna do konserwacji rybek.  Dzisiaj Collioure to ostatni port gdzie dokonuje się połowu  przy lampie zwanej Lamparo i starymi sieciami « senne tournante ». Miniatury tych dwóch przedmiotów cieszą turystów.

Najbardziej znane domy « sardeli » to Desclaux i Roque z długmi tradycjami !

 

 

W okolicach Collioure byliśmy na wakacjach w 2009 roku. Antek był malutki i śliczniutki…

Do dań stamtąd powracam jednak często i oto przykład… nie z penne a z pipe… ale reszta bez zmian: suszone pomidory z oliwy, sardele z soli, kapary z zalewy octowej, czosnek, cebula, parmezan, zapraszam!



4 porcje

 

Przygotowanie 15 minut

Gotowanie 15 minut

 

300 g penne

100 g sardeli

6 suszonych pomidorów z oliwy

100 g kaparów

2 ząbki czosnku

1 cebula

Oliwa

Parmezan

Sól, pieprz

 

Kroimy drobno czosnek i cebulę. Pomidory odsączone kroimy w paski. Odsączamy kapary. Podsmażamy czosnek i cebulę  na 2 łyżkach oliwy, dodajemy pomidory kapary i 2 łyżki wody. Dusimy całość 4 minuty, dodajemy filety sardeli. Mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy parmezanem…

Widok na Port Vendres w Collioure.

4 komentarze:

  1. sardele i kapary i pozostałe użyte przez ciebie dodatki, to moje ulubione składniki.
    Pycha, gdyby tylko jeszcze do RP sardedele sprowadzali, to była by już pełnia szcześcia !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcia piękne a danie na pewno smaczne :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Iwona dziękuje i rowniez pozdrawiam! Napisz coś wiecej.... Co u ciebie.

    OdpowiedzUsuń