
Mistrz francuskiej kuchni, odznaczony 3 gwiazdkami przez Michelin, czasem lubi zrobić też coś wyjątkowo prostego, dostępnego dla nas mam, babć czy cioć. Takie jest to clafoutis, z klasycznych składników bez dziesiątek przypraw i długiej listy różnych składników do przygotowywania na poszczególnych etapach realizacji dania czy deseru.
« Clafoutis to połączenie niezwykłych emocji » - tak je definiuje sam szef. “To trylogia, gdyż jedna łyżeczka deseru dostarcza takich samych wrażeń jak jedna łyżeczka tarty, przecieru owocowego ( zwanego we Francji notabene – kompotem) oraz konfitury”.
Ile deserów może się taką ilością wrażeń pochwalić?
Dobre clafoutis? Co to takiego?
Przykazanie 1: - owoce, więcej owoców niż ciasta, w przypadku winogron malutkie ziarenka, raczej bez pestek i bardzo, bardzo soczyste! Jak się je nagryzie ząbkiem ladnym to sok powinien psiknąć, wybuchnąć w ustach!
Przykazanie 2: proporcje! Przestrzegamy ich co do joty, co do grama!
Przykazanie 3: wybieramy mały format! Tak clafoutis jest dużo lepsze jeśli piecze się je w indywidualnych foremkach!
Przyakaznie 4: Clafoutis je się łyżeczką! Najpierw postukuje nią delikatnie w podpieczony wierzch a poźniej zanurza w delikatnym kremie, który otacza owoce i spożywa się ten przysmak ciepły, lekko ciepły!
Polecam na jesienne popołudnie!

4 porcje
50
winogron, różnych gatunków
2 jajka
12,5 cl
gęstej śmietany
12,2 cl
mleka pełnotłustego
Laska wanilii
Jaja ubić
w misce z cukrem, dodać resztę składników ciasta i ziarenka wanilii. Ciasto
powlewać do foremek, ułożyć winogrona. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut
następnie włączyć grill na kilka minut by przypiec wierzch.
Nie
ukrywam, że porcję te od razu podwoiłam… ale łasuchy są z nas straszne!
Za “Régal”,
septembre-octobre 2013

Clafoutis aux raisins
"C'est un mélange de sensations uniques"
4 personnes
50 raisins
2 œufs
25 g d'amande en poudre
75 g de sucre
30 g de Maïzena
12,5 cl de crème épaisse
12,5 cl de lait entier
1 gousse de vanille
20 gde beurre pour les formes
Mélangez tout d'abord des œufs et le sucre, puis ajoutez petit à petit le reste des ingrédients de la pâte. Comme dit le chef la pâte doit être en quantité limitée par rapport aux fruits!
Disposez la pâte dans les moules beurrés puis disposez la raisins. Faites cuire 15-20 min au four chaud à 180°C et gratinez quelques minutes sous le grill...
servez tiède!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz