
Z dodatkiem jajek i sera może zmieniać swój charakter dość
często ! Danie to pozwala też na « przemycenie » pewnych
gatunków warzyw, których najmłodsi członkowie rodziny nie koniecznie darzą
wielką sympatią… ale z serem i z innymi, tymi lubianymi zajadają się ze
smakiem.
Z warzyw użyłam sezonowych : cukinię, bakłażan,
paprykę, pomidory, cebulę… Podpiekałam je najpierw pokrojone w piekarniku z
liściem laurowym, czosnkiem i gałązkami tymianku…
Użyłam też sera Gruyère AOC… można zmieniać smak dodając np
mimolette, emmentaler, comté oraz owczy czy kozi ser…
4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 1h10
1 bakłażan, cukinia, papryka, cebula, ząbek czosnku
2 spore
pomidory
Liść laurowy
Tymianek świeży
Oliwa z
oliwek
Sól
4 jajka
100 ml
gęstej śmietany
Pieprz
Warzywa
kroimy w kostkę I na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wraz z ziołami, i polane
oliwą pieczemy 45 minut w 200°C ,
mieszając od czasu do czasu.
Przekładamy
je do naczynia do zapiekania wraz z aromatami; zalewamy masą
jajeczno-serowo-śmietanową. Pieczemy 25 minut w 180°C .

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz