czwartek, 17 października 2013

Kolacyjna zapiekanka z warzyw// Un gratin de légumes de saison, avec le fromage et les oeufs.

Kolacyjna zapiekanka z warzyw



 

 

Z dodatkiem jajek i sera może zmieniać swój charakter dość często ! Danie to pozwala też na « przemycenie » pewnych gatunków warzyw, których najmłodsi członkowie rodziny nie koniecznie darzą wielką sympatią… ale z serem i z innymi, tymi lubianymi zajadają się ze smakiem.

 

Z warzyw użyłam sezonowych : cukinię, bakłażan, paprykę, pomidory, cebulę… Podpiekałam je najpierw pokrojone w piekarniku z liściem laurowym, czosnkiem i gałązkami tymianku…

 

Użyłam też sera Gruyère AOC… można zmieniać smak dodając np mimolette, emmentaler, comté oraz owczy czy kozi ser…

 

 

4 porcje

 

Przygotowanie 30 minut

Pieczenie 1h10

 

1 bakłażan, cukinia, papryka, cebula, ząbek czosnku

2 spore pomidory

Liść laurowy

Tymianek świeży

Oliwa z oliwek

Sól

4 jajka

100 ml gęstej śmietany

100 g startego sera

Pieprz

 

Warzywa kroimy w kostkę I na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wraz z ziołami, i polane oliwą pieczemy 45 minut w 200°C, mieszając od czasu do czasu.

Przekładamy je do naczynia do zapiekania wraz z aromatami; zalewamy masą jajeczno-serowo-śmietanową. Pieczemy 25 minut w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz