Prościutka i leciutka, w sam raz na kolację. Robię ją z
cukini, z sera ricotta, z jajek, dodaję świeżą bazylię… wstawiam na 20 minut do
piecyka i gotowe ! Podaję z sałatką z różnych gatunków pomidorów. Cukinia
jest starta na grubych oczkach tarki i podsmażona lekko z czosnkiem na oliwie z
oliwek… co pozwala na wydobycie bardziej intesywnego smaku i na odparowanie
wody…
Polecam wam również.
4 porcje
2 cukinie 400
g około
2 jajka
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Bazylia
Cukinię myjemy i ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki.
Podsmażamy ją 2-3 minuty na oliwie wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy.
Jajka ubijamy z serem, doprawiamy. Łączymy ser z cukinią. Dodajemy bazylię. Zapiekamy
w 180°C
około 20 minut.
Przepis z modyfikacjami z pudełka Ricotta marki Casa Azzura.
Gratin de courgettes
4 personnes
2 courgettes
250 g de ricotta
2 œufs
1 gousse d'ail
huile d'olive
sel, poivre
basilic
Râpez les courgettes grossièrement. Faites les perdre leur eau 2-3 minutes dans une poêle avec de l'huile d'olive, l'ail écrasé et du sel.
Mélangez les œufs avec le fromage, assaisonnez. Assemblez les deux préparations.
Faites cuire à 180°C environ 20 minutes. Servez avec une salade de tomates et du basilic.
O... i to jest dziś moja kolacja!
OdpowiedzUsuń