czwartek, 7 listopada 2013

Tarta « Amandine » mojego szwagra// Tarte Amandine aux poires et chocolat d'Alban

Tarta « Amandine » mojego szwagra


 

 

Zrobił ją na 3 urodziny swojej córeczki, Apolline. Ciasto według przepsiu Thierry Marx’a przygotował w przedzień, czekoladę, krem migdałowy i gruszki już w dniu pieczenia. Była pyszna ! A, że była tylko jedna, podzielona na 8 porcji zniknęła  w oka mgnieniu bo samych dorosłych było nas 6 osób plus dwójka, już jedzących dzieci. Dla każdego po kawałku…

 

Bardzo lubię to połączenie czekolady, gruszek i migdałów…


8 porcji

 

Ciasto:

60 g zmielonych migdałów

60 g masła

60 g cukru

60 g mąki

2 łyżki octu winnego

Ciasto zagnieść w przedzień i schłodzić w lodówce.

Następnego dnia rozprowadzić rękoma na papierze do pieczenia, w formie na tartę.

 

Stopić 100 g dobrej, gorzkiej czekolady dodając łyżkę wody i łyżkę śmietany, rozsmarować na cieście.

 

Masa migdałowa czyli Amandine

 

60 g zmielonych migdałów

60 g cukru

60 g masła

Łyżka rumu

Dwa jajka nieco ubite, osobno w miseczce. To wylewamy na czekoladę.

Układamy połówki gruszek, najlepiej Conférence. Pieczemy 30 minut w 180°C.

 
Tarte Amandine d'Alban... mon beau frère! Qui sait très, très bien cuisiner...
 
 
Pâte sablée d'inspiration... Thierry Marx, chocolat noir, amandine et poires conférences...
Un délice!
 
Pâte:
60 g d'amandes en poudre
60 g de beurre
60 g de sucre
60 g de farine
2 càs de vinaigre du cidre
 
Formez la pâte la veille et laissez-la reposer la nuit au frais.
 
Le lendemain:
Faites fondre 100 g de chocolat noir avec 1 càs d'eau et 1 càs de crème liquide... Etalez sur la pâte, préalablement étalée elle-même dans son moule, sur du papier sulfurisé ( Alban fait cela avec les mains!).
 
Amandine:
 
60 g de poudre d'amandes
60 g de sucre
60 g de beurre
1 càs de rhum
2 œufs battus à part
 
Puis les Poires coupées en moitiés et épépinées.
 
Cuisez la tarte 30 minutes à 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz