środa, 16 października 2013

Flan czyli czosnkowy budyń i sos z rukoli// Flan à l'ail et sauce de roquette

Flan czyli czosnkowy budyń i sos z rukoli


 

 

 

Brzmi nietypowo dla nas Polaków jedzących budyń na słodko i tylko na słodko ! Ten jest ostry ale nie za ostry, słony, podany z ziołowym, mocnym w smaku sosem.

Czosnek? Wszyscy wiedzą, że jest zdrowy, że trzeba go jeść, czasem nawet gdy przeziębienie nie przechodzi czy inna rana się babrze zjadamy go w ilościach hurtowych tudzież robimy z niego opatrunki i… zdrowiejemy.

Wielu jednak uważa, że czosnek śmierdzi, szczypie i że lepiej trzymać się od niego z daleka. Błąd… można te “wady” czosnku ominąć! Ba można nawet się czosnkiem zachwycić i nie redukować go do roli dodatku do sałaty i sosu winegrette a używać jak normalne warzywo.

CVF, numer wrześniowo-październikowy poświęcił czosnkowi kilka stron. Jest w nim : zupa czosnkowa z jajkiem, tarta Tatin z czosnkiem, kotlety jagnięce w sosie czosnkowym z fasolką i jest też ten niezwykły budyń czosnkowy s sosem z rukoli.

 

Polecam go na lekką, jesienną czy zimową kolację… Moja rodzina zachwyciła się wczoraj tym daniem… a Antoś ucieszył się, że podałam budynie w kubeczkach kamionkowych po jogurtach a sos w szklanych kubeczkach po jogurtach marki Danone… bardzo mu się to spodobało!

 



4 porcje

Przygotowanie 30 minut

Gotowanie i pieczenie 1 h

 

8 ząbków czosnku

2 jajka i 1 żółtko

80 g rukoli

50 cl mleka pełnotłustego

25 cl śmietanki

4 łyżki oliwy z oliwek

15 g masła do wysmarowania foremek.

Sól, pieprz

 

Czosnke obieramy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy i po 1 minucie odcedzamy. Zalewamy czosnek mlekiem I gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Powinna zostać połowa mleka, około 1 szklanki po tym czasie. Miksujemy mleko z czosnkiem. Jajka, żółtko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko czosnkowe, śmietankę, doprawiamy całość. Przelewamy budyń do foremek.

 

Pieczemy 30 minut na blasze do której nalewamy wody w niej ustawiamy foremki… 180°C.

 

Rukolę miskujemy w oliwą, solą i pieprzem… Podajemy razem: zimny sos, intesywnie zielony i gorący budyń.

 
Flan à l'ail
 
 
De CVF IX-X 2013
 
4 personnes
 
8 gousses d'ail
50 cl de lait entier
25 cl de crème
80 g de roquette
2 œufs +1 jaune
4 càs d'huile d'olive
sel, poivre
beurre pour les moules
 
Couvrez l'ail épluché de l'eau froide, portez à l'ébullition et faites cuire 1 minute. Égouttez-le puis couvrez-le du lait et faites cuire sur feu doux 30 minutes. Il doit rester la moitié du lait... Battez les œufs et le jaune, ajoutez le lait à l'ail auparavant mixé puis la crème. Assaisonnez.
 
Mettez cette préparation dans les moules beurrés. Faites cuire 30 minutes au bain- marie au four à 180°C.
 
Mixez la roquette avec le sel, le poivre et l'huile. Servez les flans chauds avec la sauce froide.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz