czwartek, 10 października 2013

Spaghettis z boćwiną, ricottą, suszonymi pomidorami// Spaghettis à la ricotta, blettes et tomates séchées.

Spaghettis z boćwiną, ricottą, suszonymi pomidorami



 
 

 

Coś się u mnie makaronowo zrobiło ostatnio. Średnio co drugi dzień robię coś na bazie różnych rodzajów makaronów, raviolis, pierożków. Może to ten chłód, który nagle zaczął się pojawiać porankami i wieczorami, może ta szarość przyprawiona rudymi liśćmi kasztanowca za oknem? Nie wiem… w każdym razie potrzebujemy dań smacznych, rozgrzewających takich jak to mówią Francuzi « réconfortant » czyli wpływających na komfort psychicznych, pocieszająych bym powiedziała…

Tak więc kolejna propozycja…

Spaghetti wszyscy znają. Boćwinę może nieco mniej choć robię wiele dań z tego warzywa. W POlsce muszę przyznać, że nie widziałam go w ogóle w sprzedaży, ale może źle patrzyłam ? U nas jest tanie, bardzo popularne. Jeśli nie znajdziecie boćwiny tamgdzie mieszkacie to możecie użyć świeżego szpinaku… choć też w Polsce świeżego szpinaku w sprzedaży nie widziałam tylko mrożony i w puszkach… hm ?

Do tego kilka suszonych pomidorów z zalewy, parmezan świeżo starty, ricotta jako baza sosu wraz z bulionem warzywnym…

Zapraszam !

 

4 porcje

700 g zielonych liści boćwiny

20 g masła

20 g suszonych pomidorów, dałam trochę więcej bo lubię !

150 g startego parmezanu

300 g spaghettis

200 g ricotty

125 ml bulionu warzywnego z kostki, mrożonek

Oliwa, sól, pieprz

 

Liście myjemy, rwiemy i podsmażamy na maśle, doprawiając – 5-6 minut. Pomidory kroimy na paski. Makaron gotujemy. Ricottę mieszamy z gorącym bulionem i odrobiną oliwy. Łączymy sery, pomidory, boćwinę na dużej patelni. Odcedzamy makaron i mieszamy całość! Podajemy gorące!

 

Przepis z najnowszego numeru CVF
 
Spaghettis à la ricotta, blette et tomates séchées.
 
4 personnes
 
700 g de blettes - partie verte
20 g de beurre
200 g de ricotta
20 g de tomates séchées, j'ai mis plus!
150 g de parmesan râpé
125 ml de bouillon de légumes ( Knorr, surgelé)
huile d'olive
sel, poivre
300 g de spaghettis
 
Lavez les blettes et faites-les revenir dans du beurre an assaisonnant. 5-6 minutes. Mélangez la ricotta avec le bouillon chaud et l'huile 1-2 càs. Puis avec du parmesan et les tomates coupées. Faites cuire les spaghettis. Assemblez tous les ingrédients de la sauce dans une grande poêle. Une fois les pâtes cuites mélangez le tout. Servez chaud!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz