
Coś się u mnie makaronowo zrobiło ostatnio. Średnio co drugi
dzień robię coś na bazie różnych rodzajów makaronów, raviolis, pierożków. Może
to ten chłód, który nagle zaczął się pojawiać porankami i wieczorami, może ta
szarość przyprawiona rudymi liśćmi kasztanowca za oknem? Nie wiem… w każdym
razie potrzebujemy dań smacznych, rozgrzewających takich jak to mówią Francuzi « réconfortant »
czyli wpływających na komfort psychicznych, pocieszająych bym powiedziała…
Tak więc kolejna propozycja…
Spaghetti wszyscy znają. Boćwinę może nieco mniej choć robię
wiele dań z tego warzywa. W POlsce muszę przyznać, że nie widziałam go w ogóle
w sprzedaży, ale może źle patrzyłam ? U nas jest tanie, bardzo popularne.
Jeśli nie znajdziecie boćwiny tamgdzie mieszkacie to możecie użyć świeżego
szpinaku… choć też w Polsce świeżego szpinaku w sprzedaży nie widziałam tylko
mrożony i w puszkach… hm ?
Do tego kilka suszonych pomidorów z zalewy, parmezan świeżo
starty, ricotta jako baza sosu wraz z bulionem warzywnym…
Zapraszam !
4 porcje
125 ml
bulionu warzywnego z kostki, mrożonek
Oliwa, sól,
pieprz
Liście
myjemy, rwiemy i podsmażamy na maśle, doprawiając – 5-6 minut. Pomidory kroimy
na paski. Makaron gotujemy. Ricottę mieszamy z gorącym bulionem i odrobiną
oliwy. Łączymy sery, pomidory, boćwinę na dużej patelni. Odcedzamy makaron i mieszamy
całość! Podajemy gorące!
Przepis z
najnowszego numeru CVF

Spaghettis à la ricotta, blette et tomates séchées.
4 personnes
700 g de blettes - partie verte
20 g de beurre
200 g de ricotta
20 g de tomates séchées, j'ai mis plus!
150 g de parmesan râpé
125 ml de bouillon de légumes ( Knorr, surgelé)
huile d'olive
sel, poivre
300 g de spaghettis
Lavez les blettes et faites-les revenir dans du beurre an assaisonnant. 5-6 minutes. Mélangez la ricotta avec le bouillon chaud et l'huile 1-2 càs. Puis avec du parmesan et les tomates coupées. Faites cuire les spaghettis. Assemblez tous les ingrédients de la sauce dans une grande poêle. Une fois les pâtes cuites mélangez le tout. Servez chaud!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz