sobota, 26 stycznia 2019

Daube z Prowansji czyli wolowina duszona.


Podana z polska kasza jeczmienna i z pieczarkami podsmazonymi tylko na masle z tymiankiem... hm poezja! 

6 porcji
Przygotowanie 15 minut

Duszenie 2 h

1 kg wolowiny ( u mnie collier) pokrojonej w duza kostke - we Francji rzeznik ci to kroi jak kupujesz...
2 cebule
6 zabkow czosnku
galazki tymianku, oregano, zielonej pietruszki
lisc laurowy, pieprz w ziarnach
sol
oliwa
100 g koncentratu pomidorowego
Wino czerwone wytrwane do pokrycia miesa
garsc suszonych grzybow uprzednio namaoczonych
500 g marchewek

Na oliwie podsmazamy posiekana cebule, zabki czosnku i wszystkie ziola. Wrzucamy mieso i smazymy chwile - 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, pokrywamy calosc winem i dodajemy grzyby. Dusimy 1 h. 
Po tym czasie wrzucamy kawalki marchewek i dusimy kolejna godzine. 
Podajemy gorace!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz