Od dwóch wieczorów kucharzę z moim synkiem. Jest to dla mnie
niezwykłe święto bo mój syn przez 10 lat swojego życia od kuchni stronił i na
wszelkie sposoby jej unikał choć zdarzało mu się wyjątkowo do niej zajrzeć.
Gdy był malutki tak od 2 do 3 lat wyciskał ze mną co rano
sok z cytrusów bo bardzo to lubił.
Gdy miał lat 7 poszedł do centrum naukowego na kulinarne
popołudnie i piekł kokosanki. Później upiekł je jeszcze kilka razy i zapał
minął.
Któregoś dnia próbował robić ze mną swoje ulubione danie –
chili con carne ale musiał stać na krześle by dosięgnąć do patelni… poparzył
się z lekka i kuchnię na dobre odrzucił !
Dwa dni temu nastąpił przełom. Chce gotować. Te pierożki nie
były może najłatwiejsze ani zbyt celnie wybrane bo mój syn uparcie od lat
twierdzi, że szpinak jest be i on go jadał nie będzie. Ale postanowił mimo
wszystko zrobić. A wczoraj piekliśmy alzackie Flammekuchen czyli tarte flambée
i bardzo mu się to podobało.
Do pierożków wracając…
Na około 15
sztuk – format naszych polskich pierogów
Wzięłam siatkę
szpinaku – czyli około 1 kg
( część zostanie jako warzywo do kolacji)
Czosnek
szalotkę
Masło
Sól, pieprz
jajko
Szpinak
umysliśmy, odsączyliśmy. Na rotzopionym maśle podsmażyliśmy najpierw posiekaną
szalotkę oraz czosnek. Wrzuciliśmy szpinak, doprawiliśmy i dusił się kilka
minut sam.
W tym
czasie rozwałkowaliśmy ciasto i Antek pierogowym polskim ustrojstwem powycinał
kółeczka.
Podsmażony
szpinak dodaliśmy w misce do ricotty i całość wymieszaliśmy.
Teraz po
łyżeczce farszu, zlepianie maszynką naszą plastikową – to się Antkowi
najbardziej podobało i układanie pierożków na blasze wyłożonej papierem. Pędzelek
w dłoń Iismarowanie każdego pierożka rozbitym jajkiem.
15 minut
pieczenia w 180°C
i kolacja gotowa.
Przyrządzenie
całości zajęło nam jakieś 35 minut nie licząc pieczenia, z dzieckiem robi się
kolację dużooo wolniej ale o ileż ciekawiej!
Pozostały
farsz podałam do pierożków jako jarzynkę. Co doprawda Antek takiej jarzynki nie
jadł na początku ale pierożki bardzo chętnie po czym na koniec widelcem chwycił
szpinakowy farsz z ricottą i zasmakował!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz