Ciągnę dziś na moim blogu Niania w Paryżu fotograficzną
opowieść wakacyjna z kraju Basków…
http://nianiawparyzu.blogspot.fr/2015/08/z-kraju-baskow-opowiesc-wakacyjna-cz.html
bo na moim stole dzisiaj kurczak po baskijsku ! Kuchnia Basków cieszy i podniebienie i oko ! Na tym blogu znajdziecie kilka przepisów i min : przepis na cudowne ciasto Basków. Dziś było na słono – kurczak.
http://nianiawparyzu.blogspot.fr/2015/08/z-kraju-baskow-opowiesc-wakacyjna-cz.html
bo na moim stole dzisiaj kurczak po baskijsku ! Kuchnia Basków cieszy i podniebienie i oko ! Na tym blogu znajdziecie kilka przepisów i min : przepis na cudowne ciasto Basków. Dziś było na słono – kurczak.
4-5 porcji
Przygotowanie 30 minut
Duszenie w szybkowarze 40 minut w garnku dobrą godzinę
1 kurczak pokrojony na części albo 4 uda kurczaka (podwójne)
4 zielone papryki typu corne de boeuf czyli te podłużne, jak nie znajdziecie można użyć zwykłych
2 cebule
2 ząbki czosnku
Liść laurowy
Tymianek świeży
Oliwa
Sól, pieprz
I oczywiście 1 łyżeczka pieprzu Basków czyli Piment d’Espelette !!!
Kurczak podsmażamy na oliwie na złoto. Wyjmujemy z garnka, na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekane cebule z czosnkiem. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy, papryki kroimy po usunięciu gniazd nasiennych. Do cebuli z czosnkiem z poworotem wrzucamy mięso, na to pomidory, papryki, przyprawy. Przykrywamy i dusimy. Podajemy z ryżem.
Mniam, mniam…
Dość często przyrządzam tak kurczaka. Wszyscy u nas jedzą aż się uszy trzęsą ;)
OdpowiedzUsuńU mnie tez! Miałam 8 kawałków, nas 3 myślałam wiec, ze bedzie na dwa obiady... I bedzie jak trzy kawałki z dokładek dzisiejszych uratowałam.
OdpowiedzUsuń