czwartek, 20 sierpnia 2015

Kurczak po baskijsku czyli LETNIA KUCHNIA AGNIESZKI cz. 16 z Kraju Basków

 photo DSCF3720_zpsafxntoir.jpg



 

Ciągnę dziś na moim blogu Niania w Paryżu fotograficzną opowieść wakacyjna z kraju Basków…
http://nianiawparyzu.blogspot.fr/2015/08/z-kraju-baskow-opowiesc-wakacyjna-cz.html
 bo na moim stole dzisiaj kurczak po baskijsku ! Kuchnia Basków cieszy i podniebienie i oko ! Na tym blogu znajdziecie kilka przepisów i min : przepis na cudowne ciasto Basków. Dziś było na słono – kurczak.
 photo DSCF3689_zpsybmhvswk.jpg
 photo DSCF3672_zpswfjimd4o.jpg
4-5 porcji

Przygotowanie 30 minut

Duszenie w szybkowarze 40 minut w garnku dobrą godzinę

 

1 kurczak pokrojony na części albo 4 uda kurczaka (podwójne)

1 kg pomidorów

4 zielone papryki typu corne de boeuf czyli te podłużne, jak nie znajdziecie można użyć zwykłych

2 cebule

2 ząbki czosnku

Liść laurowy

Tymianek świeży

Oliwa

Sól, pieprz

I oczywiście 1 łyżeczka pieprzu Basków czyli Piment d’Espelette !!!

 photo DSCF3719_zpszbliq4g3.jpg
Kurczak podsmażamy na oliwie na złoto. Wyjmujemy z garnka, na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekane cebule z czosnkiem. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy, papryki kroimy po usunięciu gniazd nasiennych. Do cebuli z czosnkiem z poworotem wrzucamy mięso, na to pomidory, papryki, przyprawy. Przykrywamy i dusimy. Podajemy z ryżem.

 

Mniam, mniam…

2 komentarze:

  1. Dość często przyrządzam tak kurczaka. Wszyscy u nas jedzą aż się uszy trzęsą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie tez! Miałam 8 kawałków, nas 3 myślałam wiec, ze bedzie na dwa obiady... I bedzie jak trzy kawałki z dokładek dzisiejszych uratowałam.

    OdpowiedzUsuń