Penne a raczej Maccharoni Piselli i menu na nadchodzący
tydzień
Dawno nie pisałam o moich kulinariach, ale też nie robiłam
ani nowości ani tego co moja babcia nazywa « wymysłami ». W jej
ustach to dość specyficzne słowo określające wszystko to co wychodzi poza
utartą przez nią i przez lata tradycję czyli :
-
na śniadanie ma być zupa mleczna bo jest « zdrowa »
-
na
obiady zupy i kotlety z ziemniakami
-
w
piątki placki zmieniaczane albo inne mączne placki
-
a
na kolacje chleb z czymś czyli z kiełbasą, pasztetową i z plastrem pomidora czy
ogórka
Muszę
przyznać, że od lat już tak nie jem a moje dziecko nigdy tak nie jadło. Różnice
kulturowe w tej kwesti pomiędzy Polską i Francją są ogromne!
Na przykład
dzisiaj na obiad jedliśmy – ostrygi, po 12 sztuk na głowę, do tego cleb z
masłem i sok z cytryny, kieliszek białego wina wytrawnego z Graves ,
następnie kilka plastrów wędzonego pstrąga eko z Pirenejów, młode ziemniaczki z
serkiem i ze szczypiorkiem. Na deser kawa i kostka gorzkiej czekolady.
Na
podwieczorek mamy czereśnie, a na kolację zrobimy to co na zdjęciu bo robiłam
ten makaron już kilka tygodni temu, zdjęcia są z czerwca ale wrzucić na blog…
czasu nie miałam! Do tego będzie melon na przystawkę.
I tak
obiady w tym letnim tygodniu:
Poniedziałek
– piknik… robię sałatkę nicejską, tiramisu truskawkowe i zabieramy szampan!
Wtorek –
polędwica wieprzowa pieczna w pomidorkach i pewnie purée
Środa –
łosoś smażony, sos cytrynowy, ryż
Czwartek –
sałatka grecka
Piątek – befsztyki
siekane trochę jak tartar, ziemniaki pieczone
I Kolacje
Poniedziałek
– omlet z duszonymi porami
Wtorek –
ratatouilles będzie i na środę
Czwartek –
gnocchi z karczochami z oliwy i suszonymi pomidorami
Piątek –
fasolka szparagowa z kozim twarożkiem, zapiekanka.
Do tego
oczywiście sporo surowych warzyw i ogromne ilości owoców. Dziś kupiłam kilogram
świeżych fioletowych fig… I ostrzę zęby!
A na
makaron zapraszam…
2 porcje
Dymka ze
szczypiorkiem
4 łyżki
gęstej ale nie kwaśnej śmietany – można użyć też mascarpone albo pół na pół.
Sól, pieprz
Cebulkę
posiekać ze szczypiorkiem, podsmażyć na oliwie, dodać szynkę. Ugotować groszek
w oslonym wrzątku – 6-7 minut i osobno makaron. Groszek dodać do dymki i szynki,
doprawić, dodać śmietanę. Podawać razem
ze świeżą bazylią oraz parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz