sobota, 13 kwietnia 2013

Kulinarny Dzień Dziecka ! - babeczki truskawkowo-pistacjowe// Muffins fraises-pistache et jour de l'enfant!


 
00028ZWG2DRRH6CB.JPG
 
 Co jakiś czas pytam mojego chłopaka cudnego co chciałby z mamą ugotować i co zjeść. Zazwyczaj zaczyna wyliczankę od frytek ewentualnie od chili con carne. Nie poprzestajemy jednak na tym. Staram się skłonić go do skomponowania całodziennego menu, takiego na jakie ma ochotę, ale też takiego, w którym mógłby uczestniczyć, przygotowując je. Zacęło się to, gdy Antek miał 5 lat i zrobił swoje pierwsze kokosanki a trwa do dzisiaj. On co prawda twierdzi, że gotować nie umie, i że jego mama to 3 gwiazdki a on 3 minusy, ale jest to całkowią nieprawdą bo radzi sobie w kuchni świetnie. Zioła kuchenne przez niego zasiane rosną i sam je zjada ; zna się bardzo dobrze na różnych przyprawach nawet zielony kardamom od białego rozróżnić potrafi czy świeży imbir od tego w proszku. Wypracował też w sobie dość mocne już poczucie węchu i smaku bo darowanej na Wielkanoc czekolady przez dziadków zjeśćnie chciał i wyrzuciliśm ją na śmieci… « śmierdziała nam » a śmierdziała tym, że zamiast wanili użyto waniliny, sztucznej wanili chemicznej w mlecznej czekoladzie i… nie mogliśmy tego zjeść. Nie ten zapach, nie ten smak… brrr…
 
A więc dzisiaj kuliarny Antek… w akcji…
 
Na śniadanie zrobił nam i sobie sok z pomarańczy, wycisnął; obrał – pomogłam mu świeże mango i pokroiliśmy je na kawałeczki, do tego dwie kromki wiejskiego chleba z nutellą ( rzadko jada bo codziennie mu nie pozwalam na nutellę), miska mleka z płatkami i z miodem.
 
Obiad… na przystawkę sałatka z mini-pomidorków z bazylią z jego doniczki i oliwą. Po czym nieśmiertelne frytki domowe oraz domowe nuggetsy z piekarnika. Na deser sery i miseczka truskawek.
 
Na podwieczorek – upiekliśmy truskawkowo-pistacjowe babeczki – przepis na blogu z kremem z mascarpone I truskawką na wierzchu… do tego będzie sok jabłkowy bo zaprosił kolegów! Przepis na blogu!
 
A na kolację zachciało mu się makaronu! Ma być maccharoni z julienne z cukini młodej na sosie pomidorowo-kremowym z dodatkiem kilku borowików, wszystko posypane parmezanem i do tego sałata z młodych listków szpinaku… oraz jogurt, na deser…
 
Mamy więc co robić!
 
 
W międzyczasie był już rano na choreografii, teraz gra z ojcem swoim w golfa za miastem a na 18h ma trening tenisa bo za tydzień zawody…
 
 photo DSC06588_zps02f31864.jpg
 
Babeczki truskawkowo-pistacjowe
 
Na 18-20 sztuk
 
500 g truskawek plus kilka do dekoracji
60 g pistacji
150 g masła
240 g cukru
2 duże jajka
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia albo lepiej sody
40 cl gęstej śmietany 15% tłuszczu
 
Na krem:
150 g mascarpone
100 ml kremówki ubitej
3 łyżki cukru
 
Truskawki drobno kroimy, pistacje siekamy. Masło ucieramy z cukrem na masę. Dodajemy jajka i ucieramy dalej kilka minut. Następnie łączymy ze śmietaną i stopniowo z przesianą mąką i sodą. Na koniec wrzucamy truskawki i pistacje. Ciastem napełniamy do ¾ małe foremki papierowe i pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Gdy przestygną dekorujemy kremem i truskawkami. Przechowujemy w lodówce.
 photo DSC06585_zps9d29678d.jpg
 
 
Muffins fraises - pistaches
 
Comme aujourd'hui c'est le jour d'Antoine... c'est lui qui a décidé de menu... dès le petit-déjeuner jusqu'à dîner. Et voici notre goûter...
 
Pour 18-20 pièces
 
500 g de fraises, plus pour décoration
60 g de pistaches
150 g de beurre
240 g de sucre
2 gros oeufs
300 g de farine
1 càc de bicrabonate de soude
40 cl e crème épaisse
 
Crème
150 g de mascarpone
100 ml de crème liquide montée en chantilly
3 càs de sucre
 
Coupez les fraises en petits morceaux, concassez les pistaches.
Travaillez le beurre avec le sucre puis ajoutez des oeufs. Mixez encore quelques instants. Ajoutez la crème et la farine tamisée progressivement ainsi que la bicarbonate. A la fin incorporez les fraises et les pistaches. Faites cuire dans les moules en papier à 180°C 20 min. Une fois refroidis, décorez les gâteaux de la crème et des fraises.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

10 komentarzy:

  1. To ja chce mieć dziś dzień dziecka. Chcę takie babeczki !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy te truskawki o tej porze roku masz sprawdzone? Chodzi mi o źródło pochodzenia.
    Czy możesz podać przepis na sos beszamelowy? Proszę o dokładne proporcje ile czego? z czym ile czasu mieszać? itd. bo mi ten sos nie wychodzi :-(
    Z góry dziękuję i pozdrawiam :-)
    ps. zazdroszczę tej pasji do gotowania i pieczenia. Ja mam z tym problem ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon na truskawki we Francji rozpoczyna sie w drugiej połowie marca. Sa to Gariguettes jak te na zdjęciu, pierwsze wiosenne truskawki masę in France, słodkie i smaczne.
      Beszamel to : 40 g masła roztopione w rondelku, na to wrzucamy 40 g mąki i mieszamy by powstała zasmazka. Gdy mamy zasmazke po 2 minutach około powoli stopniowo wylewamy mleko mieszając trzepaczka.... W zależności od pożądanej gęstości.... Od 30 cl do 50 cl na te porcje. Doprawaimy solą i pieprzem. Gotowe.

      Usuń
    2. To masz szczęście z truskawkami. W Polsce są te hiszpańskie, których nie powinno się raczej spożywać z wiadomych względów.
      Dziękuję za przepis na beszamel. Nie dodajesz ani soku z cytryny, ani gałki muszkatołowej?

      Usuń
    3. Soku z cytryny nie ale gałki czasem dodaje, zależy do czego ten beszamel. Truskawki hiszpańskie sa bardzo dobre, ale w Hiszpani, tam jest masa gatunków. Ten przywożone raczejnie sa dobre.

      Usuń
    4. Chodzi mi o taki beszamel do tego dania z wcześniejszego Twojego wpisu "Macaroni, ricotta, pomidorki". Bo zrobiłam tą zapiekankę i sos wyszedł mi jakiś mdły. :-/
      Odnośnie truskawek, to te hiszpańskie są pędzone na jakiejś mega chemii, światła słonecznego nie widzą + wyzysk marokańskich kobiet, które na tych plantacjach truskawek pracują. Dlatego napisałam, że takich lepiej nie kupować.

      Usuń
    5. Do tego beszamelu nie dodawlam galki bo jest ona slodkawa i tutaj nie pasuje... wyrazistosc dodaje dobre doprawienie sola i czarnym pieprzem, parmezan na wierzchu i same pomidorki - ich smak, aromat. Co do plantacji racji ale obawiam sie wszedzie wykorzystuja ludzi, niezaleznie od kraju i od plantacji... jako dziecko zbieralam truskawki na plantacjach w Polsce byly to takie grosze za kobialke... ze tez nazywalismy to wyzyskiem.

      Usuń
  3. czy moglabys podac przepis na sos pomodorowo kremowy z cukinia? dziekuje

    OdpowiedzUsuń