Jagnięcina
jest tradycyjnym mięsem podawanym w okresie wielkanocnym we Francji, jak I na
same Święta. Właśnie wiosną jest na nią sezon, jest też najdelikatniejsza w tym
okresie. Za każdym razem jednak, gdy mówię o tej wiosennej jagnięcinie rodzinie
czy znajomym w Polsce, bardzo się dziwią, gdyż podobno tego mięsa nie można
dostać w ogóle w kraju. Nie wiem czy to prawda? Czy moja rodzina mieszka w
miastach I miasteczkach, gdzie jagnięciny nie ma? No cóż nawet jeśli gdzieś
można ją kupić z pewnością należy do rzadkości, gdyż nawet podczas moim pobytów
w kraju nie spotykam jej czy to na stołach czy w kartach restauracji… A szkoda
bo jest wyjątkowa w smaku.
W tym
okresie będą ją jeszcze przyrządzać wiele razy, ale na Święta zrobiłam ją w
ziołach I w pistacjach. Marynowałam 24 h później piekłam kawałek zwany u nas
carré choć nie potrafić znaleźć polskiego tłumaczenia tego słowa, dosłownie 25
minut I gotowe.
Zdjęcia nie
są najlepsze, gdyż robiłam je z całą rodziną już głodną w kuchni, niejako w
biegu… nie dopasowałam ani światła, ani wystroju czy innej aranżacji.
Na 4 osoby
Mieszanka ziół:
świeża szałwia, pietruszka zielona, rozmaryn świeży
2 łyżki
miodu
Sól, pieprz
Oliwa
Miksujemy
pistacje, zioła i miód. Tą mieszanką smarujemy mięso na 24 h przed pieczeniem. Trzymamy
w lodówce. Następnego dnia polewamy oliwa. Wstawiamy pod grill, minimum 240°C na 5 minut. Następnie
pieczemy 20 minut w 210°C .
Wyjmujemy I pokrywamy całŁść podwójną warstwą foli aluminiowej. Czekamy 15
minut. Podajemy… Pychota!!!
Carré d'agneau aux herbes et pistaches
4 personnes
1 kg de carré portionné
50 g de pistache
mélange d'herbes: persil, sauge, romarin
2 càs de miel
sel, poivre
huile d'olive
Mixez ensemble les herbes, les pistaches et le miel. Enduisez la viande et réservez au frais 24 h. Le jour suivant, arossez de l'huile et faites saisir au grill 5 min, minimum à 240° puis 20 min à 210°C. Sortez la viande et couvrez-la du papier alu. Réservez 15 min. Servez avec des légumes de votre choix...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz