Czyli z cyklu wymyślamy z tego co mamy coś dobrego na
kolację, coś co da komfort po ciężkim dniu, będzie dobrze smakować, sprawi, że
uśmiechy powrócą na twarze domowników. Tak więc wymyśliłam… taką oto zapieknkę
z tego co było w lodówce. Napoczęta ricotta, garść pomidorków cherry… do tego
makaron z szafki i zioła z kuchennej półki, które rosną w mojej kuchni zawsze :
tymianek, bazylia, młody czosnek – ten już w ząbkach, różowy. Dobra oliwa,
trochę beszamelu i palce można lizać w niecałe 30 minut.
4 porcje
Ząbek czosnku
Oliwa
Gałązki tymianku
i bazyli z doniczki
Około 150 g ricotty
Sól, pieprz
Na beszamel
Do posypania
starty parmezan
Makaron
gotujemy al dente 7-8 minut. Na oliwie podsmażamy rozgnieciony ząbek czosnku,
wrzucamy przekrojone na półpomidorki i zioła. Dusimy 2 minuty. Odcedzony i gorący
macron mieszamy z ricottą. W naczyniu do zapiekania układamy makaron, na niego
wlewamy trochę beszamelu i wykładamy pomidorki. Następnie druga warstwa…
posypujemy parmezanem. Zapiekamy 10 min.
Maccharoni, ricotta, tomates cerises et herbes
Simplissime pour un dîner imrpovisé et réconfortant de toute la famille.
4 personnes
250 g de maccharoni
150 g de ricotta
250 g de tomates
sel, poivre
huile
thym et basilic frais
1 gousse d'ail écrasée
Béchamel
0,5 l de lait
40 g de beurre
40 g de farine
parmesan râpé pour la finition
Faites cuire les pâtes al dente. Dans une poêle chauffez 2 càs d'huile, ajouttez l'ail, les tomates coupées en deux et les herbes - fates revenir 2 min. Les pâtes chaudes et égouttées sont à mélanger avec du ricotta.
Dans un plat allant au four disposez les pâtes, couvrez de la moitié du béchamel puis des tomates. recommencez. A la fin soupoudrez le tout du parmesan. Faites gratinez 10 min au four à 180°C.
Uwielbiam włoską kuchnię. Świetne danie. U mnie też po włosku :)
OdpowiedzUsuń