środa, 10 kwietnia 2013

Macaroni, ricotta, pomidorki i zioła//Maccharoni, ricotta, tomates cerises et herbes

Macaroni, ricotta, pomidorki i zioła


 

 

Czyli z cyklu wymyślamy z tego co mamy coś dobrego na kolację, coś co da komfort po ciężkim dniu, będzie dobrze smakować, sprawi, że uśmiechy powrócą na twarze domowników. Tak więc wymyśliłam… taką oto zapieknkę z tego co było w lodówce. Napoczęta ricotta, garść pomidorków cherry… do tego makaron z szafki i zioła z kuchennej półki, które rosną w mojej kuchni zawsze : tymianek, bazylia, młody czosnek – ten już w ząbkach, różowy. Dobra oliwa, trochę beszamelu i palce można lizać w niecałe 30 minut.

 

4 porcje

 

250 g maccharoni bądź innego drobnego makaronu

250 g około pomidorków małych

Ząbek czosnku

Oliwa

Gałązki tymianku i bazyli z doniczki

Około 150 g ricotty

Sól, pieprz

 

Na beszamel

0,5 l mleka

40 g Masła

40 g mąki

 

Do posypania starty parmezan

 

Makaron gotujemy al dente 7-8 minut. Na oliwie podsmażamy rozgnieciony ząbek czosnku, wrzucamy przekrojone na półpomidorki i zioła. Dusimy 2 minuty. Odcedzony i gorący macron mieszamy z ricottą. W naczyniu do zapiekania układamy makaron, na niego wlewamy trochę beszamelu i wykładamy pomidorki. Następnie druga warstwa… posypujemy parmezanem. Zapiekamy 10 min.

 
Maccharoni, ricotta, tomates cerises et herbes
 
 
 
Simplissime pour un dîner imrpovisé et réconfortant de toute la famille.
 
4 personnes
 
250 g de maccharoni
150 g de ricotta
250 g de tomates
sel, poivre
huile
thym et basilic frais
1 gousse d'ail écrasée
 
Béchamel
0,5 l de lait
40 g de beurre
40 g de farine
 
parmesan râpé pour la finition
 
Faites cuire les pâtes al dente. Dans une poêle chauffez 2 càs d'huile, ajouttez l'ail, les tomates coupées en deux et les herbes - fates revenir 2 min. Les pâtes chaudes et égouttées sont à mélanger avec du ricotta.
Dans un plat allant au four disposez les pâtes, couvrez de la moitié du béchamel puis des tomates. recommencez. A la fin soupoudrez le tout du parmesan. Faites gratinez 10 min au four à 180°C.
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam włoską kuchnię. Świetne danie. U mnie też po włosku :)

    OdpowiedzUsuń